Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 574

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 12

г01е. Лик јс ср . Саве на слици тако изведен да се први поглед на њему одмах зауставн. У бијелој архијерејској одеждн, са златном митром на глави и иоложајем својим, одваја се свечано од Српчади, на којој су разне живе боје китњастог народног ношива. Уз природни и прегледни распоред појединнх лица на слици, из којег потиче мирни склад цјелине, којим се слика одликује, допадљивост њену знатно појачава ситост и топлина боја на њој. Нн сав нначе већ богати збир од цвјетних боја, просипа се одозго с кубета свјетлост те још диже сјај и топлину прпзора". Ту прекрасну икону, издао је олеографски познати српскн родо.вуб и трговац у Загребу, г. Петар Николик. По оцјени српске штампе, реиродукција је вјешто и оригиналу иотпуно вјерно изведена, а рађена је у првом бечком вјешгачком атељеју, само што је много мања од оригинала који је висок 3 - 87 м. а шнрок 2 87 м., дочпм је Николићев снимак висок 95 цм., широк 63 цм. а сважа (оквир), који је чисто израђен и лијепо позлаћен, широк је 13 цм., те је слика са оквиром висока 1'08 а широка 76 цм. Ми иијссмо виђели оригинала, па да можемо како о њем, тако и о снимку коју више

проговорити, али нам је доста што је новинарство до сад о обоје рекло, и што смо вифели овај снимак; па да га без икаква устезања можемо најтоплиЈе препоручити сваком добром Србину и побожном Хришћанину. Кад помислимо шта је Србину спомен св. Саве ; кад погледамо на његов свети и богоугодни и по народ користоносни живот, испуњен обилним и неуморним радом, овјенчан благословенијем плодом; кад смо увјерени, да је св. Сава утврдио српски народ у вјери православној, засновао и развијао чисто народну просвјету, научио нас своју вјеру, свој народ љубити и туђе светиње поштовати; онда држимо да не ћемо погриЈешити, кад речемо: да је дужност сваког Србина, којем је Бог дао те може, да набави ову икону, којаје диван украс кућњи, црквени и школски, сходан. да надовољи чувство дзјерско а, и народно. Икона је и за цркву сходна, а за школу је управо неопходна потреба, јер је св. Сава патрон српске школе и народне просвјете. Икона се наручује код издаваоца г. Петра Николића, у Загребу (Илица бр. 7. 1 спрат). Може се добити на отплату по 3 фор. мјессчно, или за готовс по 27 фор. на комад.

о

Прегледајући старе кљиге у кући удове попадије покојног Вуколе Продаповића, нађем у једној књизи осам исписапијех лнстова — величине четврт од табака. Одмах с' приједа нсписана је молитва св. архистратига Михаила Чиноначалника, а иза ње молитва св. Сисона. Обје су молитве лијепијем рукописом нсписане; а писане су 2!). јулија 1841. год. у Горажду, писао Јово попа Ђорђија (Продановпћ). 1 ) Испод молитава подвучена је линија, а испод лпније нско рачунање. — Овај рукопис износим данашњијем правоппсом. У цијелом рукоппсу нема ни трага интерпукцијама. На пстој страни написаио јс слпједеће: 1 ) Обје сам молитве преписао и послао са овијем рукописом у лист „Источник", па ако вриједе може их славно уредништво штампати. Писац.

Српске старине. Пише: Мар. С. Поповић-Родољуб. (I. 0 позлати). Полимент прости на који се (в)арак удара.

Туткал(а) и мало меда помијешати и по књизи мазати с ћенара по артији. 2 )

Злато по кожи или по књизи ударати. Помазати с јаетом, па осушити н тако опет помазати по јаету олаем и со(ли) мало п златити; а може и шпприт(ом) помазати по јаету н злато полагати и типаром врућом по злату притискивати. 2 ) Гдје је год звијезда, то је знак, да је у оригиналу подвучено линијом.