Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 200

Б. X ИСТОЧНИК

Св. 5

јер је то Творац задржао у својој власти „Гдж! отјцтј положи кт ! гкоеи к . јдсти ". Сваки је од нас дужан што више трудити се и радити; истина и за тјелесни опстанак, али при томе нетребамо ни душе наше заборавити, јер је она главни састав човјеков, а тијело је само спомоћнн дио човјековој души, па колико је душа претежнија од тијела, толнко за њу више и старати се требамо; та она је честица Божанствена, коју смо примили као дар свемогућег створитеља нагаег, и то чисту, безгрјешну и не окаљану са гријесима, па тешко, оном који љу не поврати творцу онакову, какву је и примпо. Шта најпосље с' нама буде? А па то се само по себи разумије, да ће тјело наше, пошто је од земље створено, по оном: „земља јеси в земљу отидеши", матери земљи предано бити, као што ће сад са мртвим остатцима овђе лежећег свештеника учниити се. Душа пак нама одлази к Богу, од кога смо је добили. Па, да ли човек носи са собом славе и богаства, блага, робе и другог накића? — Јок брате! „Ништа друго, до скрштене бјеле руке, и праведна дјела евоја." Еле кад је тако, зашто би се онда и привезивали за земљу, и за уживања земал>ског блага, кад је цео земнц живот наш као роса јутреља, и за мало траје. А душа? Душа

вјечно живи, и по заслузи нашој оде у вјечно блаженство или у вјечну муку. А сад у овом тужном часу, обраћам се теби мила родбино покојникова и, кажем, можеш обарати сузе као знак туге и жалости за својим незаборављеним покојником, али уз исто треба да се обећате слушати оне савјете, које Вам је покојник више пута давао, да ће те те испун.авати заповједи Божије ■ и црквене одредбе, и да ће те ноштовати св. православ. вјеру и чувати милу нам народноот српску. Ти незаборављени покојниче, путуј мирно у твоје ново обиталиште, и жањи плодове труда свога, не заборављајући ни нас, који остајемо на овоме привременом животу земном, него се моли св. Савви I. Архијепископу српском, да се заузме пред нрестолом вишњега, за своје цотомке, за свој мили народ српски. Сада пак, сви ее обратимо Богу и заједно са св. матером црквом, од свега срца рецимо: Во кллјкжо.нт, оусшнш, к^чнмн покои подлждт, Гди о&оп1Ш/И& тко1 - .и8 гк^иуно ерно Л ндјжк >. н соткори е.118 К^ЧнЉ ПЛ/ИАТ-К, Д/ИНН. У Вуковачи 8. марта 1895. Никодим Новаковић. сноштеник.

СТЈЕЧАЈЕВИ.

С разлога, што досадањи овдашњи учитељ Стојан С. Тркуљић, концем ове школске године одлази на парохију, упразниће се учитељско мјесто на овдашњој српско-православној основној школи, те општина потребује учитеља и учитељицу. Годишња плаћа учитељици удатој за учитеља, који се учптељске дужности овђе прими, јесте 300 фор. а. вр., а учитељу 500 фор. а. вр. Ако учител^ица не буде супруга учитељска, имаће годишње плаће 360 фор. а. вр. У оба случаја, имаће и учитељ и учитељица бесплатан, врло удобан стан н огрјев у школској згради. Дужност је учитеља мушку, а учитељпце женску дјецу, у прописаним за основну школу предметима, обучавати, кроз сва четпри разреда. Учитељ ће још дјецу у црквеном пјенију поучавати и неђељом и празником у цркви за пјевницом пјевати, а уједно је и општински перовођа бити; а учитељица је дужна женску дјецу и ручном раду поучаватп.

Ко ова мјеста жели заузети, нека се са молбом и свједоџбаи/а обрати на потписану општину најдаље до 1. јула о. г. (по ст. кал.). Уз свједоџбе је потребна и свједоџба надлежне политичке власти (мађистрата) о владању, Варцар-Вакуф (у Носни) б. анрила 1895. Српска правосл. цркв. школска општина.

На упражњено учитељско мјесто на српско православној четвероразредној основној школи у Чађевици, тражи се оепособљен учитељ, са годишњом плаћом од фор. 420, бесплатан стан и огрјев. Који жели ово мјесто заузети, нека се са ваљаним свједоџбама, и свједоџбама о свом полптичком владању, до 1. јула о. г. на ошптину или на потиисатог обрати. Чађевица код Бос. Новог. 28./4. 95. За предсједника: П. Дрљача.

Прва српска штампарија Р. Ј. Савића у Сарајеву.