Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 100

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 3

Ч и т | Дамјан НиколиЋ, парох нишићки и надзиратељ сарајевског протопрезвитерата преселио се наглом смрћу (ударен капљом) 14. марта т. г. у вјечност. Покојник је рођен у селу Штрицима, котара вишеградског, 20. октомбра 1849. У чин ђакона и свештеника рукоположио га је Дабробосански митрополит Дионисије Илијевић 25. и 26. марта 1869. У својој парохији подигао је с народом лијепу зидану цркву и до ње кућу, која је била намијењена за српску вјероисповиједну школу. За ревну службу Богу и цркви био је одликован од бившег Дабро-босанског митрополита Ђорђа Николајевића црвенијем појасом. Свечан погреб био је у Петак 15. и. м. у 4 сата по подне. У спроводу је осим многих познаника и поштоваоца покојникових било и овдашње српско-православно црквено-пјевачко друштво „Слога", неколико рељевских богослова са наставником Чавићем, ђаци из препарандије са својим проФесорима и српска основна мушка вјероиеповиједна школа са својим учитељима. Пратњаје била величанствена. Самих четрнајеет свештеника било је обучено у одезкде црквене. На опијелу, које је обављено у новој српскоправославној цркви чиноначалствовао је високопречасни господин архимандрит Ђорђе Магарашевић, администратор Дабро-босанске епархије.

у л е. С лијепим говором опроетио се с покојником у цркви пречасни госп. Ђорђе Петровић, члан конзисторијални. Покојнога попа Дамјана оплакује: ожалошћена супруга, трп сина, од којих је најстарији Љубомир, овомјесни свештеник и једна неудомљена кћерка ; а жали га и остала родбина и пријатељи. Мир иеиелу његовом! ■ј 1 Ђорђе ПротиЋ, парох караџићки, котара и протопрезаитерата маглајског — преминуо је 18. Фебруара о. г., а 19. и. м. опојан је од архи мандрита озренског, надзиратеља магдајског и још двојице сусједних свештеника. Покојник је оставио ожалошћену супругу и деветеро дјеце, од којих су четири женске удомљене, а остали су без обскрбе. — ЧБорђе Протић, према прибиљежци у књизи свештенства, рођен је у Мичијевићу 10. априла 1848. За ђакона и свештеника рукоположен је 30. септембра и 1. октомбра 1865. у манастирској цркви Возућкој од епископа Висариона. Цркви и народу своме послужио је на опште задовољство. КФчнаА ПДЛЈАТк ! Прим. Упражњену парохију до даље одредбе конзисторијалне, послуживаће Недељко СераФИјановић, парох буковачки. ^ Миша ДимитријевиЋ кр. савјетник и пресједник „Матице Сриске" умро је у Н, Саду 20. Фебруара т. г. Вјечни му покој !

Одговори уредииштва.

Г. Т. А. Б. Чланак: „Побожни часови размишљања" примамо. Изволите послије послати и остало. Поздрав. Г. Г. А. Н. Радове смо примили. Улази ће по често у штампу. Хвала! Г. С. С. свештеник. Уврстићемо док дође на ред. Лијепо ! Г. М. С. П- свештеник Радови ће излазити. Твоја марљивост заслужује сваку хвалу. Искрено ноздравље. Г. П. Р. свештеник. — Књига ће се наставити. Болест и смрт Митрополта Николајевића смела нас је. Здравствујте !

Г. Ј. Н. учитељ. — Ове двије пјесмице предаћемо. „Б. Вили", а шта је за нас — то је већ уврштено. Г. В. В. В. Жао нам је што је материјала за I.— П. свеску и еувише било, те ваши цијењени радови нијесу могли ући. Настојаћемо да се у Ш. или IV. свесци објелодани. Племенита душа добро мисли, па и своја начела без увијања исповиједа. Живио. Богословима С. Тр. и М. П. Задар, Ваши радови употреби ће се чим дођу на ред. Наставак „ттз службеника" пошаљите онда док ово прво почне изилазити, а тако и превод проповиједи. Поздрав.

Штампарија Шпиндлера и Дешнера, Сарајево.