Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 3

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 99

Наша Преузвишена вис. земаљска влада за Босну и Херцеговину, након свију милодара и прилога, којима је нашу св. цркву досад обдарити извољела и опет се смиловала, те је цркви у Прекаји, котара гламочког, поклонила у ггрошлоЈ години 1 апостол и 2 октоиха (Г. и II. дјела), који нам је дар и уручен преко пл. котарског престојника г. Тодоровића у Гламочу. На томе поновном милостивом дару потписани црквени одбор изриче понизну јавну благодарност Преузвпшеној земал.ској влади, која се о нама и нашим светим црквама очински стара. Живила Висока земал>ска влада! У Прекаји, 3. марта. 1896. Перовођа : Нресједник одбора : Остоја Ковачевић Марко Савић, парох.

Висока земал.ска влада за Босну и Херцеговину очинском бригом и великом милости благоизволила је нашим св. црквама, у протопрезвитерату билећком, даровати свештеничка одјејанија, и то овима: 1. У Миругие , храму св. пророка Илије, 2. У Ђаљке , храму св. Архангела Михајла, коме је прошле године високо иста благоизволила даровати књиге: 1. Апостол и I. II. дио Октоиха (оемогласника). 3. У Врањена, храму св. Георгија, 4. У Звијерну, храму св. оца Николаја, 5. У Домашево , храму св. оца Николаја. 6. У Љубомир , храму св. апостола Петра и Павла. Одјејаније је све од једног кроја а и скупоцјене Фине израде, комади одјејанија јесу ови: 1 Фелон, 1 појас, 1 петрахиљ, 1 наруквице, 3 покровца за св. Путир. Све шест цркава, добиле су горње комаде од одјејанија од једне робе и израде. Овај узвишени и велики дар од Високе земаљске владе, примиле су горе речених 6 цркава црквене општине, преко слав. котарског уреда у Билећу, ђе су изразили своју благодарност, синовску оданост и вјерност Његовом Апостолском Величанству нашем најмилостивијем цару и господару Франц Јосипа I. Овим се од стране црквених општина и ниже подписатог изриче високој земаљској влади најтоплија благо-

дарност и синовска вјерност и оданост својој високој покровител.ици. Живила! Ћз сртско-ирав. прошоирезвишерског уреда. У Биле%у, 13. Фебруара 1896. Надзиратељ протопрезвитерата : Ђорђе Периновић, свештеник. Српско-прав. црквена општина храма св. Саве у Билећу, нашла се побуђена истаћи јавну захвалност његовом преподобију госп. Пфтенију Ђедовићу, јеромонаху св. Ваведенског манастира Добрићева, који пок .10ни новоподигнутом храму св. Саве у Билећу лијепу своту од 50 наполеона у злату (т. ј. 500 Фор.) а тако исто и у Требиње своту од 50 наполеона, за градњу српско прав. цркве у мјесту. Још исти добри старац отац Партеније у мјесецу јануару о. г. даровао је 50 товара жита, које је купио у Дубровнику и на моско доћерао, те подијелио на стотину сиромашних породица по 50 ока, које му толико стотина душа Бога моли за његово здравл.е, да још дуго поживи на корист своје миле пастве. Отац Партеније Ђедовић, стар }е око 80 година а има да је свештеник у истом св. Ваведенеком манастиру више од 50 година. Добри старац и побожни пастир своје св. цркве не заборави са прплозима ни своју милу сиротинску паству, коју даром овим утјеши. Старац Партеније пмаде својих непокретнина : 1 велику кућу у ЈБубомиру, нешто мало лозе у Требињу пак и 1 или 2 дућана и то остаје за исти св. манастпр, а у истом је доста готовине потрошио око поправка. Овом добром старцу оцу Партенију, желећи из свег срца, да га свемогући Бог уздржи још дуго година у подпуном здравлу, крјепка и сретна на корист оне св. обител>и, а на понос и дику свог милог српског народа. Дај Боже да се и други оваки свештеници јаве са прилозима као добри отац Партеније Ђедовић. Из сржко-прав. иротопрезвишерског уреда. У Ђилећу , 13. Фебруара 1896. Надзиратељ протонрезвитерата : за пресједника: Ђ. Периновић, свештеник.