Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 178

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 5

засновао приложио је 2 чирака за трпезу врјед. 2. Форинта. Даље прилоисише: Благоје Ђурић Василије Стакић и Аница Тодоровнћ по 2 иконе; а Манојло Стакић, Радо СоФрић, Јела Стакић и Јока Савић по 1 икону, вред. по 1 Фор. Осим тога приложише у новцима : Марко Станаовић из Хрга, за спомен супруге Јеле и снахе ЈеФимије прил. 22. Фор. Саило Цвијетиновић за спомен супруге Петре 12 Фор., Нико Николић за сиом. оца Станка 10 Фор., Марко Савичић за спомен супруге Јеле и кћери Илинке 10 Фор., Анђа Стакић за спомен сина Милоша б Фор,, Божо Врачевић за спомен своје дјеце 4 Форинте. Усл>сд тога подписана црквена општина, сматра светом дужности овим путем изјавити своју најдубљу благодарност и најусрднију захвалност на првом мјесту високој земаљској влади, као првој ктиторици наше сиромашне цркве, којој су горепоменути дарови цијело имање и једини украс — а такођер и осталим приложНицима, за које молимо милостивог Бога, да им за њихове прилоге иљадоструко накнади, а у сврху, којој су их намијенули, да им Бог да живим здравље, а мртвим вјечно блаженство. У Хргама 1. Јуна 1896. благајник: Предсједшхк општине : Митар Божић. Ристо Стакић, свештеник.

Висока земаљска влада, за Бокну и Херцеговину, благоизволела је придорити нашем светом храму: 1 Еванђеље, 1 Апостол и 2 Октоиха. Од стране српско-православне црк.-школске општине изриче се високој влади најсрдачнија захвалиост на таком високом дару, са којим је наш св. храм украсити извољела, Живила ! За српско прав. црк. школску општину, Санскимост. пресједник: Лука Тошић.

Преко овдашњег котарског предстојника г. Форкапића, наша преузвишена Впсока Земаљска Влада за Босну и Херцеговину, благоизвољела је по својој дарежљивости и неизмјерној милости и нашој ивањској цркви дароваттт шље-

деће књиге: 1 еванђеље 1 апостол и 2 књиге (I. и II. дио) октоиха. Ниже потписани у име цр. општине и у име овомјесног народа, изјављује нашој дароватељци — Високој Влади синовску вјерност, највећу и најуљуднију захвалност за цијењени милодар ; уједно изричем овим путем јавну благодарност и Николи Зрнићу, трговцу из Бањелуке, који није заборавио цркву својих старије и своје родно мјесто, те из хригпћанске побожности и вјерских осјећаја изволио је горепоменуту цркву с једном великом иконом „св. Оца Николаја" и једним малим „кандилом" даровати. Живио! Живила Висока Зем. Влада! У Пискавици, 18. маја 1896. У име црк. одбора : Раде Л. Милошевић, свештеник.

Висока земаљска влада за Босну и Херцеговину, покрај очински велики брига и неописатих учињених милости, — благоизволела је опет даровати у шест цркава у прототрезвитерату билећком књиге и евангелија: све у фином и тврдом кожном повезу с позлаћеним дивот корицама, и то овим црквама : 1. св. Пророка Илије у Мируше 1 евангелије, 2. у Баљске св. Арх. Михаила 1 евангелије, 3. у Врањска св. Георгија 1 „евангелије" 1 „Апостол 2 октоиха" 1. и 2. дио, 4. у Домашево св. О. Николају 1 „евангелије" 1 „Апостол 2 октоиха" 1. и 2. дио, 5. у Звијерну св. О. Николају 1 евангелије, 6. у •Бубомиру св. Апостолима Петру и Павлу 1 „евангелије 1 Апостол 2 октоиха", 1. и 2. дио. Овај узвишени ноклон и дар од високе земаљске владе примљен је преко слав. Котарског уреда у Билећу. Црквене општине и ниже подписати изразили су своју вјерну поданичку благодарност п вјечиту захвалност високој земаљској влади коју нека свемогући отац живи и штити на многаја и премногаја љета! ! ! из српско-прав. протопрезвитерског уреда У Ђилсћи , 6. маја 1896. Надзиратељ протопрезвитерата: Ђорђе Периновић, свештеник.