Bosansko-Hercegovački Istočnik

Схр. 424

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 11

Тад пастири зачуђени Пећииу еу походиии 1 ), Небееноме првијенцу Смирено се поклонили.

Сад Децембра двадест цетог Успомену славе ове, Ми славимо и славиће Човјечанство све вјекове.

Св. рођење ХјЈСТОСК раЖДЈЕТСА, глакитс. ХрСТОС С"К НКСК СрАЦЈИТС. ХрСТОС^К на 36/ИЛИ, В03Н0СИТЕГА. Поитс Гсдеви вса зе-ил а, и весмњип* вос= поите лк >дие. Уаки> ирослависд (Кат. ираз. гл; 1.) * Христос се роди! Слава ти боже! Освану ево жељени час, Марија Дјева, невина, чиста, Месију роди, да спасе нас. * Христос се роди! Слава ти боже! Чекању давном јутрос је крај, Јутрос се роди спаситељ благи И нама опет отвори рај.

1. Септембра ове 1896. год. забиљежиће се у повјесници златним словима кршне земље херцегове, војводини св. Саве. Данас је довршена са знатном припомоћи високе земаљске владе у Сарајсву нова црква на Борцима, коју је истог дана његово Внсоквпреосвештенство гос: АЕ. и митрополит Серафим Перовић освештао у славу и част светих апостола Петра и Павла. Свечанос је овијем редом текла. У петак је 30. августа било све у реду припремљено за дочек гос, АЕ. и митрополита С. Перовића, као и за другу очекујућу позвану господу. Црква је на врло лијепом пољицу борачком међу романтичним планинана, п брежуљцима, *) Пастири су били код стуба званог Едером, који је удаљен био од пећине пола сата, и одатле су пошли п поклонили се Госпооду. Близу Едерома, чувао је некад своје стадо св. цар Давид, и ту је спјевао неке псалме. 2, Пис.

Христово II. * Христос се роди! Слава тп боже! Анђелском и ми здружимо пој : „Нека је слава Богу на небу Мир међу људе на земљи свој ! ц * Христос се роди! Слава ти боже! Изброји дане праоца смрт, Анђелски престо, небо и вертеп И рајски Витлејем поста врт. * Весело браћо, весело сестре, Пророштва света испунп Бог: „Христос се роди! Вајстину роди! ф Славимо милог Господа свог.

код које су окићене сваковрсном шумом, као : јеликама, борјем. смрчала, буковином и другим, а около поља по подножју планина лијепнјем бијелијем сељачкијем кућама. кулама и чардацима бега Аџовића и Агића, различитијем питомијем воћем и виновом лозом и дубокијем језером, у коме се огледају китњати висови. На једном брежељку, у врло лијепој романтичној шуми, наднешеном над плаветно језеро, види се изда! лека Њ. В. барона Бенка вила, као лабуд, на којој се, при доласку одличне господе и светковином, лепрша застава. Пут који води из Коњица- цркви борачкој, од цркве на 10 минута даљине па до цркве, све је са обје стране окићен зеленплом и тробојцица. Близу цркве подигнута су два славолука, искићена зеленилом, српским тробојницама и црно жутим барјацима, један од е}еверне стране, са које долази Њ. в. преосвештенство АЕ и митрополит Серафим. На њому стоји,међу тробојницама

Прослава при освештењу новосаграђене цркве на Ворцима Коњица.