Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 434

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 11

Правила православне цркве с тумачењима од преосвештеног Епископа далматинског дра, Милоша П. књига изашла је и добнва се у наклади књижаре А. Пајевнћа у Нозом Саду. Први дио ове књиге изашао је у прошлој години, а сад је ето готов и други. Обје књиге садрже сва правила наше св. иравославне цркве (921.). Друга књига садржи IV, 569 стр. вел. 8 0 и цијена јој је 3 фор. 50 новч. На крају књига налази се подробни азбучни преглед. Оба дјела стају 7. ф. 50. новч. и топдо се ирепоручује пречасном свештенству.и богословима, да непропусте то важно црквено дјело набавити. , Историја српскв цркве. Познатп пријатељ и велики познаваоц српскога народа француски књижевник и дипломата барон Ас1орће сГ АугИ . пише у последње вријеме и всториЈИ српске цркве. Досад су штампана два велика одјељка. Први је посвећен постанку српске патријаршије и исторпјп цркве краљевине Србије, а другим србима у Црној Гори, Босни и Херцеговини; трећи, који је у штампи, посвећен је историји срба у Аустро-Угарској. Свеске се набављају код гтариског крвижара Е. Еегаих-а и стају свака по 2 динара. Ков лист. Г. Н. М. Косанић, штампар у Панчеву, почео је од I. октобра о. г. издавати лист Ј1 Грађанин а за автономне, просвјетне и и материјалне потребе срп, народа. Излазиће недељно једанпут и стаје 4 фор. Одговор римској пропаганди нањен „Балкан" о јединству и братској слози. Одговора Сиииша, Српска штампарија у Загребу. Цијена 10 новч.

0 миразу с хришЂанског гледишта. Јавно предавање на духовној бесједи црквено-пјевачке дружине „Станковић" у дворани велике Школе 2. Јуна 1896 Говорио Атанасије М. Поповић предавач Богословије. Штампарија Петра К. Танасковића у Биограду. „Народна школа," лист за учитеље и све пријатеље основне наставе. Излази двапут мјесечно на табаку. Цијена 4 динара годишње. Преплата се шаље уреднику и издавачу Мих. М. Стефановићу учитељу у Пожаревцу (Србија). „Ласта" лист за дјецу. Цијена? Излази у Биограду. Вартоломејска ноЂ, роман руса Крижановскога, почео је у Биограду излазити у свескама у српском преводу. Биће око 20 свезака. Свеска стаје 20 пара динарски. Неђељно ће излазити по 2 свеске. Српска талијанска граматика. Написао Никша Иванковић у Дубровнику. У меком повезу стоји 1 фор. 80 новч. а тврдо укоричена 2 фор. 50 новч. Добива се у српској штампарији у Дубровнику. Господа сељаци, приповијетка од Тадије Н. Костића свештеника у Гор. Милановпу (Србија) Цијена 1 динар. Изнијеће око 8 табака обичне осмине и биће готова до половице октобра о. г. • Црни књаз са Семе^а, доживљај из босанске окупапије. Књигу од 4 табака изда ће Пера Данкулов из Вел. Бечкерека у корист споменика пок. глумца Тоше Јовановића. Цијена је 50 новч. Пошто ће и нас босанце занимати та књига, препоручује се за набаву.

Јавна благодарпосг

јавна благодарност. Висока земаљска влада „за Босну и Херцеговину" покрај очинске велике бриге и неописате учињене милости ново-подигнутом храму у Билећи, благоизвољела је и овај пут излити своју велику милост, даровавши истом св. храму доље сљедеће богате утвари црквене : 1, фелон, 1. патрахиљ, 1. појас, 1. стихар, 1. наруквице, 1. покровац за св. путир, 1. за дискос, 1. покровац за обоје. То су једне хаљине од фине црвене материје. Друге хаљине су од бнјеле материје. 1. фелон, 1. пгтрахиљ, 1. појас, 1. стихар, 1. наруквице, 1. покровац, за св. путир,

1. за дискос, 1. покровац за обоје. За Ђакона, 1. стихар, 1 орар. 1. наруквице; 2. велика чирака пред двери, 2. трикира, 2. свијетњака, I. нутир, 1. цискос, ]. звјездица, 1. копље, 1. кашика, 1. кутија за св аганац, 1. кутија са свим прибором за св. честица, 1. већи дискос са стопом, сви сасуди од сребра са позлатом; 1. Велико кандило. 3. малакандила, 1. полијелеј, (цвијет) 1. кадијоница, 1. Евангелије, 1. Апостол, 2. октоиха (1.2. дио), Све књиге су у фином тврдом кожном повезу с позлаћеним дивот-корицама; а све хаљине су од красне богате фине израде од чисте (златотканине). Овај красни поклон краси нашу св. богомољу.