Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. и

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 435

Ниже потписани. у име црквене општине и у име овомјесног народа изјављује нашој дароватељици — високој земаљској влади, синовску вјерност и лојалност и највеку и нај уљуднију благодарност, за много цјегвени милодар, колпко за ови внсоки поклон, толико још што је наш св. храм и подигла са новчаним прилозима. Оно је првп ктитор и приложник овог св. храма, кога је и дигла и у красила. Свемогући отац небесни нека живи нашег ослободитеља ВВегово Апостолско Величанство најмилостивијег Цара и Господара Франца Јосифа I. и Његов прејасни сретно владајући дом! Живила наша висока дароватељска земаљскд влада! Из срп.-прав. протопрезвитерског Уреда. Ј* БилеИи , 25. октобра 1896. Надзиратељ протопрезвитерата: Ђ. Периновић, свештеник. Јавна благодарност. Честити срби и српкиње изволили су нашу срп-правосл. цркву, храм св. у Билећи приложити сљед«ће утвари црквене^ и то су г. г. приложници; Никола Илић ц. кр. Сатник у Билећи 1. Икону св. о. Нпколаја, у вриједности 25 фор. Мато Јововић рођен у Рисну а сад овђе обућар, 1. 'красну стародревну икону св. Богоматере, богато израђе^у са оковом чистом срмом Вриједност јој није позната. Мато Јововић каже: да се ова красна икона налази у кући честите српске породице

Јововића од 300. година, а по предању његових стари да 1е иста икона из св. Софије донешена. Ристо Дунђић учитељ из Сарајева, 2. мале старе иконице 1. велики Зборник, 1. мали Псалтир. Јованка Милићевић (ЈГакић) 1. Павте са каницом 1 од срме са позлатом, 2 старе Иконе, 1. ев. Благовештеније, а 2. св. Богомајка, 1. мали Бакрач за водицу, 1. велики стол. Ана Ђуковпћ из Дубровника, супруга честитог с.рбина и трговца г. Михајла Ћуковића: 1. велики фини пјат од чистог сребра. Андријана супруга г. Петре Попаре трговца овђе 1. покровац за проскомидију, у вриједности од 6. фор. Стана Кекић рођ. Петковић пз Гацка: 1. Покровац за св. часну трапезу у врпједности 8. фор. Усљед тога подписати •'матра за свету дужност овпм путем изјавити сво]у благоадрност и усрдну захвалност свима наведеним приложницима, за које молићу се преблагом Христу Спаситељу да им за њихове прилоге иљодоструко надокнади, и да им дарује лијепо повољно здравље и подпуно задовољство, дуг живот њима и породицама њиовим, пак нека би се и друга браћа Срби и сестре српкиње угледали на горње приложнике скоро освећеног храма св. Саве. Из српско-прав. протопрезиитерског уреда. У Биле&и 25. октобра 1896. Надзиратељ протоцрез витер а т а Ђорђе Иериновић, свештеник.

Ч и т Његоово краљ. Височанство војвода Виљем Виртемберг заслужни ратни борац, нашљедни принц Виртембершки, бивши поглавица Босне и Херцеговине и т. д. и т. д. умро је 25 октобра о. г. у 69. години свога плодотворног живота. Уз окупацију Босне и Херцеговине судјеловао је у рату са својом дивизијом имајући задатак. да на десном крилу заузме западни дио Босне. 24. Јула 1878. сузбио је усташе на Рогољима више Варцара., а 26. и м. потукао их је потпуно и заузео стари босански град Јајце , 30-тога

у л а мјесеца и Травник. 26. и 27. Августа р. г. заузео је Кључ и одатле кренуо с војском нреко Вугојна, и Купррса. 16. Саптембра освојио је п Лијевно. У јесен 1879. поло му је удио, да с војском, посједне и ново-пазарски санџак и тако је пок. Војвода положио темељ уређења и мира у посједнутим земљама. Повјесница босанска сачуваће на вијекове име тога великог ратног мужа, који је иуне 34 годпне у побједама славу свога имена уживао. Нека му је и од нас слава и вјечни покој!.

1!1Д ЖШУШ

Пригодом мога поласка у Јајце, као замјеник — јако обољелог пароха г. Рлушца, показалн су ми топлу српску .кубав многи и многи родптељи мојих бивпшх милих ученшса; чим су чули, да сам премјештен, једнако су ми долазнли, доносилн мнлоште, и изјављивали своја саучешћа.