Branič

72

«да предупреди сукобе, препреке и опасности, који би се породили као нужна последица разнообразности законодавстава у погледу на грађанске и трговачке одношаје, која се разнообразност још дуго мора узети за хипотезу.» Како се данас још не може помишљати на једнообразност законодавства, «то треба тражити, да ли можда нема каквог на«ела хармоније, које би у комбиновању разних елемената што постоје и о којима се мора водити рачун, било у стању да постави границе, у којима би се сваки од ових елемената могао кретати." Све ово има да се изврши тако, «како би се друштвена активност бар у извесној сразмери могла развијати на пространом светском пољу с истом слободом и истом сигурношћу, као кад би имала да се врпш на земљишту једне и исте државе." 1 )

1 1 Ми мислимо, да је из досадашњега, ма колико збијеног излагања лако увидети , од какве је велике , непобитне важности изучавање међународног приватног права. У европској и америчкој науци оно заузима све већи и угледнији положај, и највећи умови на пољу правне науке нису могли пропустити, а да овој њеној грани не посвете особиту пажњу. Доста је , да само поменемо имена Вехтера, ШеФнера. Савињија (књ. VIII, његовог „Система данашњег римског права") и фон Бара у Немачкој; 81 ;огу-а, ЛУИНага - Веасћ - ћ,а\угепсе-а, \Ућаг1;оа-а и ВауМ-ОисПеуР1е1с1-а у Сједињеним Државама сев. Америке; Виг§е-а, 81г Коћег! РћШгаоге-а и ЛУезИаке-а у Енглеској ; Лорана у Белгији; Тоггез Сагароз-а у Шпанији ; Феликса у Францу-

Ј ) Вгосћег Сћ. ТћеогЈе с!и (1го11; 1п1;егпа1:10па1 рпуе у: Кеуие с1. <1г- тћегп. е{, <1е 1е-4?1з1. сотр. књ. iii (1871) стр. 413 —414. Сравгш од нстог Соигз (1е дго1<: 1п1;ета^опа1 рпуе 1882 књ. I стр. 12 и след. К томе још: Р. Рга<11ег - Робоге , 1. сН стр. 61(3.