Branič

нро.т 10.

б x' а н ii ч

стр . 331.

иресцда не иостаче извршна , а доцније не може. Где је законодавац хтео да одступи од овог' генералног правила, ту је изриком други рок прописао, као у пом. четири наређења. У границама оваког тумачења §.33. треба разумети и садржај одредбе §. 17. крив. пост. у колико се односи на одустанак од тужбе приватног тужиова, јер иначе ако би јој се дадо шире значење, она би била у суоротности са §. 33. а у приликама и са наведеним §§. 197., 199., 216. и 235. крив. зак. У осталом и Касациони Суд у једном конкретном примеру дао је примедбе у овом смислу, које се могу прочитати у књ. П. ла стр. 188—189. .,Нове Збирке" г. Ст. Максимовића Драгић Н. Солдатовић. <о;с»

НЕШТО 0 ГНШ0РСК0И1 РАТНОШ ПРАБУ Рат, који је почео између БЈпаније н Амер. сједињених држава, даје нам иовода, да проговоримо неколико речи о поморском ратном праву. И ако су ратови по себи, па и пајуспешинји — као што је рекао Молтке 1 ) — велика несрећа за човечанство, неосиорно је ипак, да су сви смерови, који теже за укидањем ратова и за установљењем неких мефупароднпх изборних судова остали до сада без практичког резултата. Једино, што се може рећи да је постигнуто у новом добу, то је, што су ублажени ратни поступци и ратна зла и што је приватна индивидуа п приватна својина, бар по правилу, поштеђена од непријатељских операција. Но то правило важи поглавито за сувоземпе ратове, у којима се и ратиште и објекти рата могу тачније одредити. Другчије је код поморских ратова, код којих море по своме пространству — као у садањем рату атлантички океан — даје прилике за неодређене и непредвиђене догађаје и оиерације. Напретци у бродарској техници изазивају

1) Види писмо М^лткеово Влунчли у, одговор Блунчлијев Мо ЈТкеу и пиемо овога Губареву у „ Иороти ' 1881. етр, 10'.'—106. Види и Гл ГершиИа. „Иоглед на неке новије иојаве на пол>у ратног нрава" стр. 50. и сл.