Branič

стр . 710.

бранич

БРОЈ 20.

Без сумње не могу се сакрити опасности, које могу причипити јавне ародпје без суд<'ке формалности, тиме што дају могућности за нреваре, јер трговцу, који је близу нада под стечај, омогућено је да прикрије своју активу, тако исто могућност је да се извесна пијаца може са свим да упропасти, као и да се упропасте са свим цене за индустрију извесног места. Па ипак: Холандија, Ханзеатске вароши, као и сама Енглеска нису се устезали да уведу јавне продаје, а енглески народ дугује од чести може бити овим колосалним продајама, што је Енглеска постала пијацом светском. А посебице што се тиче реализације депоноване робе у доковима, зар није било неминовно, да се продаја извршује непосредно, брзо и без посредништва суда? Па како би се на други начин и могла постићи постављена циљ без употребе ових енергичних мера ; треба знати, да мобилизација робе тежи да се изједначи у што више могућној мери са звечећим металним новцем.

Ш. 0 исправама у роби и исправама у плодовима — храни. Наредбе у плодовина — Талијансни законик. — Изједначењв о неницом. Пројект италијански — Опредељај рока. — Забрана наредаба по ви^еау. Правила која ое одзосе на изврше&е: претзрана строгоот према акцептанту. — Измене уведеае код наредаба у плодовима. — Корисност ових обвоза за земљорад. — Потреба зауво^еае ових ефекта трговачких код нас.

У неаполитанској краљевини објављен је трговачки законик 5. Новембра 1858., а овом додат је нарочити одељак са одредбама, које се односе на ,.исправе или обвезе у храпи". (Ве§'Н ог Ш пг т (1егга^е). Ове одредбе ио том прешле су и у италијански трговачки законик, који је изашао 1865. године под доста незгодним именом: „Упутница по наредби у храни" (Бе^И 1)1§НеШ а1Г ог(Нне 111 <1егга^е): а ово у ствари није ништа друго но облик менице, а не облик упутнице по наредби, коју је законодавац од 1865. применио на старе обвезе у храни. За ово је довољан доказ, ако наведемо чл. 275. поменутог законика. који у преводу гласи: „Упутнице по наредби у храни морају задржати датум, својство и количину хране назначепе ; име и пре-