Branič

стр. 4.

б р а н и ч

бро.т 1.

дући опстанак листа. Но знајући какву смо дужност на себе примили и уверени, да због немара једног, мањег дела не треба да румени пред светом већи, интелигентнији део наших правника, ми смо били решени, да лист ни у ком случају не напустимо. Одржање његово сматралисмо као питање части српских правника. У тој тежњи нашло је удружење заштите и код Министра Правде, који је, одазивајући се молби и разлозима нашим, похитао да расписом својим свима судским службеницима најтоплије препоручи одржање листа. Та мера —- која је потпуно оправдана, и која, као опортуна, наилази на опште одобравање — јединаје према садањим нагпим приликама у стању да обезбрижи онстанак српског правничког органа. У том убеђењу дугујемо и ми и сви српски правници искрену захвалност Господину Министру Правде на заштити, коју је дао нашем органу. Ми смо уверени, да ће наш лист, матерцјално потпомогнут од великог броја српских правника и тим начином обезбрижен за свој опстанак, прикупити око себе сву нашу стручну радну снагу, да ће бити посредник између науке и правних потреба народних, и да ће постати потребом и умном храном за сваког српског правника. Са том жељом за унапређење нашег органа и српске правне науке ступамо у нову годину и поздрављамо све наше сураднике и трудбенике, другове и чланове, претплатнике и читаоце! Београд 1. Јануара 1899. М. С. М.

СТАВИЛАЦ И ТЕПАЧИЈА — старе државне сдужбе*) - -4 • У старим српско-хрватским дипломама, ставилагј, и шеиачија налазе се у реду великодостојника земље, као

*) Овај чланак о једној важној установи старог ерпског јавног права, наш уважени г. сарадник уступио нам је на штампање у нашем листу, и ако је већ изашао у првом броју овогод. „Мезесшка." Чланак је под ревизијом г. аутора у неколико попуњен. Због нових гледишта о установи, о којој је реч, препоручујемо га најтоплије пажњи зналаца старог српског права и свију правника. Уредн.