Branič

БРОЈ 6.

бранич

стр. 261,

Али, поред правих правних дисцишгана, стоје тако зваие социјалнеш иолишичкеу ширем смислу. Такве су Економија, Сшашисшика, Админисшрашивна и Финансијска наукап т. д. Оне се, као помоћне пауке права, могу слободније придружити ма којој грани правних наука. Но. ваља приметити, да ове две последње претпостављају познавање државе и њезиног организма, јер се односе на два облика политичког делања. 1 ) Данашњи ред правних дисциплина образовао се иостепено, пошто су установе, нарочито јавног права, изишавши из оквира римског права, добиле облик специјалних наука. У средњем веку, за време Глосатора, цело изучавање права имало је три главна дела: римско право, канонско и Феудално, ломбардијско; на овој трострукој подели основан је тако звани правни метод, који је употребљаван до после шеснаестог века. Касније ; услед образовања нових држава и услед проширења и кодиФИкације права није више постављан на римском праву, већ на новнм законицима, кодексима, а римско је право остало као научан и историјски извор велике важности. Овај карактер преовлађује дан данашњи, и ако у мањој мери, и у црквеноме праву. (Наетавиће се)

0 ДВ0Д0МН0М СИСТЕМУ ■«> »<► (Наставак) IV. — Организација Горњег Дома. Горњи Домови какви се данас у Европи виде разлиК УЈУ се много по својој организацији. У Енглеској Горњи је Дом у главноме наследна скуиштина; у Француској, сасвим обратно, то је скупштина изборна. И то нису два једина начина на која Горњи Дом може бити организован; јер у Италији на пр. Сенат није ни наследна ни изборна скупштина, већ свупштина указна, чије чланове краљ поставља. Нигде не стоји да се ти разни начини не могу један с другим комбиновати. Тако у Португалској има се један Горњи Дом са три врсте чланова, с члановима наследним, постављеним и изборним; у Аустрији Господски Дом састављен је од наследних чла*

У одноеу између долитичке економије и права испор. I/.' Согза: 1пМоЗигЈопе з11о в1и|31о (1е11а есоп. ро1. (3. изд.) МИапо, 1892., стр. 36. и даље.