Branič

370

Б Р А Н II Ч

чина потпоручннчког не остаје у сили, али се и не ништи, но се претвара у облигацију; дакле, ова лица при давању своје обавезе на меничном писмену могла су и мислити да се менично обвезују, ипак су се у самој ствари према § 78. трг. законика везала грађански. 10 и

Т. Доказ леничне неспособности. Увек је претпоставка, да су лица на меници потписата менично способна, јер иначе меница не би могла служити своме циљу. Те према томе, ко хоће да се користи меничном неспособношћу, тај треба и да је докаже, дакле у самој ствари тужени, а никако тужилац за наплату, јер је менична способност одвојена од садржине менице.

Одредбе законске о меничној неспособности имају особину т. з. принудног права (шз со§'епз) јер се не могу мењати вољом појединаца (§ 13. грађ. зак., па је услед тога и суд обавезан по званичној дужности да мотри, да се она не обилазе, т. ј. менично неспособно лице не може пропустити својом вољом да меница важи према њему не доказујући своју меничну неспособност, јер је у том случају суд то дужан да пзнађе и учини, пошто би иначе, менично неспособна лица била оно исто што и способна. Београд, 6. маја 1906.

А. М. Нетровић цариник.

10 Овоме би се §-у могла учинити при.медба на стилизацију, јер вели: „менице издате од сељака или војника" а у место тога требало је рећи: „ потпис " сељака п војника," како се не би разумело, да се овај § односи искључиво на случај када је сељак или војник сталног кадра издавалац менице.