Branič

96

Б Е Р Н Е Р

а само понекн (хановерски, брауншвајшки) допуштају мешање по службеној дужности, ако је произведена јавна саблазан. Понеки законици, поименце баварски од 1813, виртембершки и хановерски, кажњавају браколомство супруге строже но браколомство супруга; алн је све више продирало уверење, да се сазнање о томе, да се браколомство мужа законима блаже кажњава но жене, не слаже са осећајем једвакости супруга, који је посве битан племенитом браку, и да се према томе не сме чинити никаква разлика у казни. Казнени законик не кажњава браколомство само по себи, већ само оно браколомство, услед кога је брак разведен. Из редакције § 172, у вези са последицама за рокове за подизање приватне тужбе, излази сасвим природно, ма колико се то ревносно може оспоравати, да развод брака није само прост услов са ислеђење, већ један елеменат дела. 2 Закон је огласио за кажњиво само браколомство, Које је спојено са смрћу другог супруга. Осем долуса потребно је за постојање дела троје, поименце: 1. Браколомство т. ј. природна прељуба између личности, од којих је бар једна у браку. Свеједно је, да ли је брачна страна човек или жена. С једне стране није довољно ни верење нити прост духовни брак или конкубинат, пошто у таквим односима нема правне везе брака; с друге стране прост развод брака од заједничког живота не уништава брак, тако да и одвојено живећи супруг може учинити кривицу браколомства, ма да се казна овде има знатно да ублажи. 2. Развод брака т. ј. уништај брачне везе. Примена казне на случаје, који су имали мање штетпе носледице, није допуштена. Само је онде казна на закону

1 Ц. С. држн да је браколомство кажњиво чим је прељуба извршепа. а у разводу брака види само услов пслеђења: 6. нов. 1882; од 8. фебр.

1887. Алп развод брака, као последица браколомства, постоји псто тако мало изван ра дње, којом се ствара кажњивост, као и ненамеравана смртна последица код телесне повреде, забрањене §-ом 226. Осем тога постоји заблуда о односу између права ислеђења и кажњивости кадсеверује, да кажњивост може постојати пре права пслеђења. Што не може бити предмет истраге, јоги мање може бити кажњиво. Свакојако да ираво ислеђења може бити обустављено п ако постоји кажњивост, као овде услед оскудице приватне тужбе пошто је брак разведен; алп све дотле док оно не постоји, дакле овде пре но што ,је брак разведен, не постоји кажњивост.