Branič

Страна 76.

„Б Р А Н И Ч"

Број 4.

3) Једно одлагање ио § 112 грађ. с. иост. због решења кадлежности. Спор је пресуђен у првој инстанцији, но одреди се рочиште за дослеђење по примедбама вишега суда. На томе рочишту тужени оспори надлежност суду. Суд налази да је захтев неуместан и одбија страну од тражења. Али место да то узгредно питање реши у пресуди уз главну ствар, да би суђење ишло брже, доноси нарочито решење у смислу § 112 гр.- с. пост. за ово „претходно питање после једнога пресуђења. И тако рочиште по главној ствари се одлаже. Ови и многи други примери, практичарима добро познати, зар нам не казују да наш истина застарео поступак не бива још горим, немогућим, што се не- примењује по духу и постављеним циљевима ради којих постоји, већ се тумачи обратно к<=о да му је циљ одуговлачење и одлагање? По законодавцу, сваки спор би требало пресудити још на првом рочишту одређеном за пресуђење. Одлагање је изузетак и може се тражити са нарочитих разлога (§§ 130-137) А „рочиште једном продужено, не може се више ни из каквих узрока продужавати" (§ 142 грађ с. пост).

•ј" Димитрије Барбуловић Адвокат из Скопља, преминуо је, пре кратког времена у Скопљу. Рођен је 1871. год. Свршио је правни факултет на Великој Школи у Београду а потом стутио у државну службу. Служио је у суду и полицији па је 1905. године био и окружни начелник. Али одма затим напустио је државну службу, одао се адвокатури, и остао је адвокат до смрти. Пок. Барбуловић био је маркантна фигура у скопљанском друштву и слу-жио је на част адвокатском реду. Од две године на овамо био је председник Скопљанско« Адвокатском Удружењу. Готово у свима хуманим и патриотским друштвима био је Уредник: Д. С. Петковић, адвокаг Књегиње Љубице улица број 1.

По пракси, међутим, по правилу и најчистије ствари, издржавања и томе сличну, не могу се свршити без неколико рочишта. „Уредба за убрзање рада" дала је баш нових разлога за одлагање, ту се овако рочиште одложи прво „ради процене вредности" да се оцени надлежност, а за тим по поступку. Зар се и та процена не може претходно и пре рочишта пречистити? Одлагање је рак наше грађанске јурис-дикције. Оно често и срамоти оне што суде. Јер народ по својој простој памети овако резонује: Неће бити да је поступак з то да омета и често онемогућава изрицзње правде. Ваља да има ту неразумевања и до оних што суде. Јер „у рукама Мандушића Вука биће свака пушка убојита." Нека онзј коме ј. Ј поверена брига о правосуђу упита судове: колико су спорова пресудили на првоме рочишту и колики број рочишта долази на једну одржату пресуду, па мало провиде да ли је свуда поступак крив? ^ Ако треба нека се даду и премије. Биће правда ииак јевтинија и правосуђа више. Покривена инјустиција најгоре је стањи. Хр.

један од оних који друштво крећу и држе Био је старешина Соколског Друштва. Као патриота није се штедео. У рату су познате његово бравуре, које су га истакле као јунака међу резервниме официрима. Умро је као резервни потлукозник. Мислимо да ћемо га најбоље обележити речима које је употребло један његов колега у Скопљу у својој опроштајној речи у име Адвокатског Удружења. „човек, који је целога века био добар као добар дан; грађанин, који је з I жикота био поштгн и светао као сунце; војник, који је за Отаџбину крв пролио". Бог да га прости! Вечан му помен! Власник: у име У/.ружења Јавних Правозаступника Д. С. Петковић, адвокат Књегиње Љубице улица број 11.

Б Е Л Е Ш К Е

Штампарија „Меркур" Београд, Топличин Венац број 10