Branič

Страиа 96

„Б Р А Н И Ч"

Број 4. и 5.

вић, Пера Милугиновић, Јеврем Андоновић, А. Бабовић, Алекса Јовановић, Ђорђе Гинић, Јоваи Аћимовић и скоро сви други, њихови савременици, били су права сиротиња и као сиротиња помрли. А Јанић, Аћимовић и Милан Милетић, у беди и сиротињи, извршили су над собом самоубиство. То је била једна плеада светлих карактера, ведра чела и светла образа, све сами Римљани. А кад се, 1866. год., имао да расправи извесан велики спор међународно-приватног права између поданика двеју држава вазалних (Србије и једне друге државе) и због тогл требало определити се: да ли да се тај спор преда на расправу или Српским Судовима и који од њих даје веће гаранције за правду, — на то поверљиво питање, једна

Распис Министарства Правде од 22-IV 1926 г. бр. 27440 упућен свима судовима у земљи: Генерална Дирекција посредних пореза, актом својим од 19. пр. м. бр. 28923, умолила је Министарство Правде да својим расписом све судове у земљи упозори на члан 219 финанс. Закон за 1926/27 год., који гласи:

*?• Франц Клајн, један од најбољих аустријских правника преминуо је недавно. Био је велики законодавац. Аустријски Грађански Судски Поступак, први модерни цивилни поступак, који је послужио за узор новијим поступцима у другим законодавствима, његова је творевина. Својим радовима крчио је пут и у области социјалнога права. Име Клајново, као великог правног ауторитета, изазива искрену жалост за његовим губитком. Конгрес адвоката у Нанту Одбор за приређивање конгреса адвоката у Француској накнадно је одлучио да се V Конгрес Француског Националног Удружења Адвоката одржи ове године у Нанту, место у Паризу, како је првобитно било намеравано. На конгрес су позвати и представници адвокатских организација свих европских земаља. На позив који је примило наше Удружење, Управа Удружења одговорила је, да

трећа држава, Велика Сила, као неутрална, дала је овакав одговор: „правосуђе је оне друге модерније али је српско савесније и даје већу гаранцију за правду". То је тако онда било. И та меродавна квалификација нашег правосуђа и судија није никада ослабила. Правосуђе наше, од вајкада па и данас остало је увек на зениту савршене људске правде и највећег респектовања. Ако се у појединим случајевима, због поратних прилика, наиђе на младост и мање искуство код данашњих првостепених судија, ту су предратне судије, ту сте ви г. г. Апелационе Судије, непосредни следбеници оних великих наших правника — судија, чију успомену и данас имамо и с највећим пијететом одржавамо — па их исправљајте.

„За одобрење односно наређење да се пресуде или одлуке страних судова пусте у извршење плаћа се такса из ТБр. 137. и једна трећина таксе из ТБр. 174. таксене тарифе закона о таксама. Ову таксу плаћа оно лице над ким се извршење тражи."

је за свога делегата одредила г. Бору Л.. Поповића, адвоката из Београда. Конгрес ће се одржати од 25. до 28. јуна о. г., кога ће се дана закључити уз нарочите свечаности. Учињене су припреме да Конгрес буде што импозантнији. Од питања која су унета у дневни ред, на првом месту је оснивање Међународног Савеза Адвоката, о коме је. „Бранич" објавио чланак у 11.—12. св. јз 1925. и 1. св. 1926. год., публикујући уједио и пројектоване статуте тога Савеза. Ово је питање од највећег значаја за адвокате свих земаља. Друго питање од не мање важности је и проучавање предлога о обавезном оснивању пензионог фонда за адвокате, које је, истина, предложено на бази ужег, — националног гледишта, али коме ће, по инструкцијама наше Управе, наш делегат тежити дадамеђународни карактер. О раду и резултатима овог Конгреса, „Бранич" ће у једном од првих бројева објавити опширан извештај. л>. В. С.

КОРИСНА САОПШТЕЊА

БЕЛЕШКЕ