Branič

Страна 188

„Б Р А Н И Ч"

Број 9. и 10.

шлој години издао је серију својих студија о великим историјским процесима. Предговор је написао француски државник Луј Барту. /,ел' 0>ат1з Ргосез с1е /' Н1зГо1ге су савесне 11 дуге студије овог саавног адвоката, од којих неке датирају још из његове ране младости, као што је случај са његовом студијом о Шарлу Александру Лашо. Те студије су и многобројне. Досадање четири свеске, у издању књижаре Рауо(, поред спора неви нога Жана Каласа садрже и процесе Марије Стуартове, Марије Антоанете, Шарлоте Кордеј, Демулена, па поред осталих и процес храброг маршала Неја, који гине од зрна францусккх војника и протествује у последњем часу против пресуде која га осуђује. И ако ове студије првобитно нису биле намењене за штампу и ако су, по речима самога писца, само „прости похушаји", ове књиге заслужују сваку пажњу, јер су писане са добрим познавањем ствари. Из сваког реда избија жива и јасна реч. „Свака његова реч, како каже Барту у предговору, израз је савести која, ослобођена свих предрасуда и пристрасности, суди сасвим независно". Они који воле адвокатски позив заволеће

Представници адвокатских комора у Београду У Београду је прошлог месеца одржана конференција делегата адвокатскгх комора и удружења из Загреба, Љубљане, Сарајева и Осијека, ради учествовања на конференцији сазваној за проучавање предлога закона о адвокатима и осталих пројеката судског законодавства. Делегати су по проучењу предлога израдили и једногласно усвојили нацрт најважнијих и неопходних измена и допуна. Конференцији су присуствовали у име нашег адвокатског удружења г. г. Обрац Благојевић, Љубомир Стефановић, Аца Павловић, Др. Риналдо Чулић; у име загребачког адвокатског удружења, Др. Иво Политео; у име љубљанске адвокатске коморе, Др. Јанко Жировник и Др. Впадимир Кнафлић; у име сарајевске коморе Др. Срећко Перишић, а у име осечке коморе: Др. Јулије Кајзер и Др. Павле Фишер. У извршни одбор изабрани су: г. г. О. Благојевић, Љ. Стефановић, А. Павловић, Д. Мајерон, И. Политео, С. Перишић, А. Пинтеровић, С. Адамовић и П. Перат.

нарочито ове књиге, јер ће у њима наћи пуно хране за свој професионални позив, поред задовољ?тва у лепоти стила и богаству речника и предмета. д. д Бранковић „Адвокагски Дневник". — Изашло је из штампе треће издање ове корисне књиге за адвокатске канцеларије са календаром за 1927. г. „Адвокатски Дневник" садржи сем календарског дела: по једну празну страну за сваки дан у години за рокове и евиденцију, списак адвоката и јавних бележника из целе државе, преглед државних установа, посланстава и конзутата, преглед судова у земљи, списак са адресама страних адвоката и поштанску тарифу. Нарочито је од практичне вредности прегледно излагање закона о таксама са коментаром и објашњењима Министарства Финансија. Књига је штампана на финој хартији и укусно укоричена у тврдом ппатненом повезу. Цена јој је 120 дин. и може се добити у књижарници „Полет" А. Д. у Београду и код издавача г. Богдана Ђукчћа, судије Апетационог Суда из Новог Сада. Ова се практична књига препоручује свима адвокатима. љ. в. с.

Јуче су делегати посетили председника владе Г. Н. Узуновића и министре г. г. М. Симоновића и В. Јовановића, да их умоле за што брже спровођење закона о адвохатима. Г. Узуновић и остали министри изја вили су, да ће Влада према могућности које пружају парламентарне прилике, учинити све да се израђени предлози што пре озаконе, јер све те законе сматра као неопходне за савремено уређење нашег правосуђа. Конференција је детаљно проучила и питање о оснивању савеза адвоката наше земл^е. љ в с. Савез Адвоката Удружење Адвоката за Србију и Црну Гору поново је узело иничијативу за оснивање Савеза Адвоката. Акииони Одборкоји је на скорашњој конференцији делегата свих Адвокатских Комора и Удружења изабран, већ је учинио шта треба за сазив конгреса, који би имао да одлучи оснивање. Расположење за то интензивно је и могуће је да се још у овој или најдаље почетком идуће године, оствари замисао о савезу. љ. В. С.

БЕЛЕШКЕ

Штампарија «Туцовић», Веоград, Макензијева 3, Тел. 11-42