Branič

Број! 5

„Б Р А Н И Ч*

Страна 99

су ови сведоци и то сви потврдили факт, да је тужилац заиста имао писмено о поклону, чије издавање од стране тужених у овоме спору тражи, а сведоци: Ј1. Ј., М. Ђ. и А. М. под заклетвом потврдили не само постојање оваквог писмена већ и факат, да је то писмено било написано и потписано од стране поклонодавца пок. Т. А., дакле, онако, како то захтева § 192. ал. I. грађ. суд, пост., онда Првостепени Суд није могао да тужиоца одбије од његовог представљеног тражења у поменутој пресуди са разлога, што не покл"ања вере горе поменутим сведоцима, јер налази, да сн ! нису то могли једним погледом приметити, јер ови сведоци и не тврде да су „једним погледом" то утврдили, већ се заклињу и утзрђују потпуно тужбене наводе тужиочезе у смислу § 205 ст. II. грађ. суд. пост., који каже, да се садржај случајно нестале исправе, сем за-

клетвом, може другим начиномутврђивати — дакле свима доказним средствима, па и сведоцима. Зато се тужени има и осудити, датужиоцу изда тражену исправу о поклону, с тим да му плати и трошкове око вођења овога спора — § 800. грађ. зак. у в. § 98. грађ. суд. пост. А, ако тужени не буде хтео да тужиоцу ову исправу изда, онда му у смислу § 207. грађ. пост. ова пресуда има исту исправу заменити". Па је својом пресудом Скопљански Апелациони Суд од 2. децембра 1927. год. бр. 4138. донео пресуду у смислу предњих разлога, коју је, по благовремено изјављеној жалби бр. 1389. тужене стране, Касациони Суд у II. оделењу, својим решењем од 27. марта 1928. год. бр. 2.04. оснажио. Саопштио, Милован Р. Крџић, адв.

Удружење Срба, Хрвата и Словенаца за Међународно Право

Иницијативом неколико професора Универзитета и млађих правних писаца основано је Удружење Срба, Хрвата и Словенаца за Међународно Право са седиштем у Београду. Оснивање овог Удружења дошло је као логична последица све интензивнијег рада наших јавних радника на пољу Међународног Права и Дипломатске Историје. Оно ће у истоме допринети зближавању наших писаца који се овом граном науке баве са страним писцима и удружењима и тиме упознати шири међународни свет са стањем наше науке на овом правном пољу. Наш лист, који је поклањао увек пажњу Међународном Праву и Дипломатској Историји, поздравља оснивање овог Удружења, уверен, да ће се наде које су у њега полагане, остварити. Правила Удружења, примљена од чланова оснивача, гласе: Чл. 1. — Оснива се Удружење Срба, Хрвата и Словенаца за Међународно Право са седиштем у Београду. Чл. 2. — Задатак је Удружењу, као организацији научној и приватног карактера: 1.) Да доприноси развитку Међународнога Права научним проучавањем свих његових грана (као и Дипломатске Историје) и да потпомаже све мере за његов напредак; 2.) Да у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца јавним предавањима и својим повременим издањима шири познавање Међународнога Права; 3.) Да поклања нарочиту пажњу међународно-правним питањима Балканског Полуострва, као и СредњеЕвропе, и да ради на утврђивању приниипа међународне солиларности и кооперације ради одржања мира.

4.1. 3. — У циљу остварања својих задатака Удружење ће се старати да око себе окупи држављане Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, који се баве ма којом граном Међународног Права, и сарађиваће са свима сличним удружењима и установама. Чл. 4. — Удружење Срба, Хрвата и Словенаца за Међународно Право је Национална Секција Међународног Удружења за Међународно Право, чије Је седиште у Лондону. Чл. 5. — Чланом Удружења може постати сваки држављанин Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца кога прими Управни Одбор на основу његове пријаве. Управни Одбор може бирати стране држављане за дописне чланове Удружења. Лица која су допринела остварењу .задатака ради којих је Удружење основано могу бити изабрана за почасне чланове Удружења једпогласном одлуком Управног Одбора. Чл. 6. — Чланство се губи: 1) оставком, 2) неплаћањем чланског улога за две године, и 3) искључењем због рада противу Удружења и његових задатака. О искључењу одлучује Управни Одбор са 2/3 гласова укупног броја својих чланова Искључени се може жалити наредној скупштини. Чл. 7. — Скупштина Удружења бира Управни Одбор који се сам конституише и који из своје средине бира по два делегата за Међународно Право, а у смислу Статута тога Удружења Управни Одбор сачињавају: Председник, 3 п.председника, 3 секретара, 1 благајник и 9 чланова. Управни Одбор бира се за период од три године. Функција Управног Одбора, које буду изабрали чланови-оснивачи Удружења траје до прве редовне скупштине. Чл. 8. — Седнице Управног Одбора сазива и њима руководи Председник, односно ако је овај спречен један од Подпредседника. Записник седнице потписују Председник и Секретар. Управни Одбор доноси одлуке већином гласова, у колико није другојачији у овим Правилима предвиђено.