Branič

Страна 710

„Б Р А Н И Ч"

Број 12

вио се посредник у његову корист. Поверилац га је примио и овај постао акцептант за част за акцептанта. Овоме акцептанту за част мора меница да се поднесе благовремено ради исплате за част (услови за ову исплату треба и овде да се претходно испуне) и у случају неисплате од интервениента, ова утврди протестом. У противном, наступају последице, које смо навели. 1 ) Ове последице наступају дакле како у случају кад се протест у опште не подигне или се нодигне, али код ненадлежне власти. Најзад ако ималац менице одбије благовремено понуђену му исплату за част, онда он губи регрес против оних који би били ослобођени, да је он исплату примио. Завршне нааомене. — Посредовању дакле има места, кад меница буде доведена у критично стање. Посредује се пријемом или исплатом за част. Пријемом за част отклања се регресна исплата пре рока а исплатом за част испадају из обавезе сви менични дужници који долазе после хонората. Посредовати се може за ма кога дужника а именовати адресата по потреби могу само трасант и жиранти. Најзад за разлику од акцептанта за част, платац за част не мора бити менично способно лице, будући да он и не постаје менични дужник — већ поверилац. Разлог због чега посредник интервенише непознато је. Из менице се не види. Није ни меничноправно. Но ипак, кад посредник плати меничну своту, он стиче меничноправне захтеве и према хонорату.

Драгомир Ивковић, адвокат. — Београд. СУДСКО ПОРАВНАЊБ Законик о судском поступку у грађанским парницама, краће Грађански парнични поступак, у глави шестој а у §§ 282—284 не даје одговора на питање: шта је судско поравнање. Кад се има у виду да Грађански парнични поступак спада у процесуално право онда је ускраћивање тога одговора у тексту самог поступка разумљиво. За примену поступка без икакве је потребе у тексту самог законика одређивати дефиницију поравнања. Код теориског излагања односно законских прописа треба дати одговор на то пи-

Ј ) У том случају имаоцу остаје да поднесе тужбу због неоправданог •обогаћења. Види о томе „Бранич" бр. 4/34 године стр. 200. Тако и Чимић; .Мјенични и чековни закон, стр. 142.