Branič

ПИТАЊЕ РОКА ЗА ИЗЈАВУ ПРИЗИВА итд.

357

испуни, закон наређује да се пре него буде започето провођење противизвршења томе, лицу остави известан рок у коме би овај могао извршити обавезу која му је наложена одлуком о противизвршењу како оно неби било излагано непотребним трошковима. У колико дакле, суд уважи предлог за дозволу противизвршења, он ће оставити ранијем тражиоцу извршења оно одн. онолико што је на основу укинутог или преиначеног извршног наслова примио, одлажући започињање провођења противизвршења док тај рок не прође. Сам закон одређује да тај рок има да износи петнаест дана, но суд може, по потреби конкретнога случаја, тај рок скратити или продужити, а у колико он сам није ништа у својој одлуци одредио, има се сматрати да он износи петнаест дана. Протече ли тај рок без успеха, т. ј. не поврати ли ранији тражилац извршења тражиоцу противизвршења (т. ј. ранијем извршенику) оно што је на основу укинутог или преиначеног наслова примио (или што је овај примио као резултат извршног поступка и ако је био намирен од стране самог извршеника), суд ће, по предлогу тражиоца извршења, наредити провођење противизвршења 8 ), т. ј. издаће извршном органу, и то по могућству истом оном који је проводио извршење, налог да предузме извршне радње које су потребне ради задовољења захтева израженог у противизвршном наслову. У свему, пак, даљем важе општа правила о провођењу редовног лзвршења 9 ).

Станојло М. Јоксић, судија Среског суда — Смедерево. Оитање рока за изЈаву призива државиог тужиоца на осуђуЈућу пресуду Среског суда Призив се изјављује писменим поднеском или усмено у судски записник у законском року од три дана од дана објављивања пресуде или у истом року рачунајући од пријема пресуде ако она странка, која изјављује призив, није присуствовала објављивању — § 394 од II. к. п. Државни тужилац, исто као и супсидијарни и приватни тужилац, овлашћен је, поред осталаг, и на изјаву правног лека на пресуде среских судова, биле оне осуђујуће или ослобађајуће. По § 388 од. III. к. п. судови су дужни достављати државном тужиоцу све ослобађајуће пресуде за кривична дела која се гоне по службеној дужности. Према горњем законском пропису

8 ) Наш закон говори о „дозволи противизвршења", но то је погрешно, пошто је дозвола већ раније издата, а сад је само у питању њено провођење. Поводећи се за овим погрешним изражавањем законодавца, г. Горшић долази до закључака које ми не би могли примити за тачне. — В. Ог. Ргапјо ОогбЈс: ор, сИ., з(г. 170. 9 ) О трошковима противизвршења, в. ст. 2 §-а 45 Ип.