Branič

138

„Б Р А Н И Ч"

Претседник Владимир Симић говори о потреби, да се одштампа једна књига у коју би ушли: Закон о адвокатима, по могућству са коментаром и регистром, Пословници Коморе, адвокатска тарифа, Правила Пензионог фонда, Правила Добротворног фонда, као евентуално и друге неке ситније ствари, које би ову књигу чиниле згодним приручником за адвокате, па и за остала лица, која би се њоме служила. Одбор овлашћује претседништво да овакву књигу по могућству припреми и изда на начин како за сходно нађе.

Ставља се у дужност шефу канцеларије, да за идућу седницу спреми један нацрт за уговор о адвокатском хонорару. Седница од 26. јануара 1938. год. Уписан је у именик адвоката Др. Никола Вучо са седиштем у Београду. Решено је да се Жарко Тадић, адвокат са Уба позове наредбом да тражи пресељење, ако жели да остане у Ваљеву. Избриган је из именика адвоката Добривоје Ђорђевић из Гроцкепод 17. јнуаром 1938. године, пошто се адвокатуре одрекао. Одбија се Бранко Узуновић од тражења уписа у именик адвоката, пошто нема довољно приправничког стажа. Уписани су у именик адв. приправника: Слободан Кујачић на вежби код Стевана Поповића, адв. у Београду са почетком вежбе од 29. децембра 1937. год., с тим, да у року од месец дана поднесе на увиђај оригиналну диплому; Војин Срећковић на вежби код адв. Наркиса Брицког у Алексинцу са почетком вежбе од 21. јануара 1938. год. с тим, да плати пуну уписнину од 150.— дин.; Бошко Ђуричић на вежби код адв. Драгутина Пиндића у Јагодини са почетком вежбе од 11. јануара 1938. год.; Светозар Вукмановић на вежби код адв. Марка Ђуровића у Београду са почетком вежбе од 11. јануара 1938. год.; Ратољуб Додић на вежби код адв. Драгослава Јовановића у Београду са почетком вежбе од 6. јануара 1938. год., с тим, да у року од два месеца поднесе уверење о држављанству. Одобрен је прелаз адв. приправнику: Радомиру Милуновићу од адв. Војислава Калановића код адв. Нинка Петрозића у Београду; Др. Самуелу Салону-Сарафићу од адв. Др. Јосипа Холендера код адв. Богдана Лекића; и Милутину Миладиновићу од адв. Косте Вукосављевића из Јагодине код адв. Драгутина Ристића у Рековцу. Избрисани су из именика адв. приправника због ступања у државну службу: Драгомир Милојковић под 28. дец. 1937. год.; Раде Б. Зарић под 10. дец. 1937. год.; Крстивоје Обрадовић под 9. дец. 1937.; Никола Бошковић под 28. дец. 1937. год.; Владимир Ђурђевић под 28. дец. 1937. год.; Миодраг П. Поповић под 28. дец. 1937. год.; и Милан Кривачић под 28.. дец. 1937. год

Решавање о Браничу одлаже се за идућу седницу, с тим, да се стави на дневни ред као прва тачка из саопштења претседништва. Иза ове тачке да се одмах стави на дневни ред и питање пензионог осигурања адв. приправника. Члан Одбора Милош Царевић чита акт. Бр. 263.-38. приправника на бесплатној вежби код Среског суда у Чачку Драгољуба Поповића, па се решава, да се преставком интервенише код министра правде и да се преставком интервенише код министра правде и да се тражи дисциплински поступак против старешине због неиздавања решења Поповићу.

Члан Одбора Др. Радоје Вукчевић чита преставку поводом овлашћења министра унутрашних послова, да у крајњој инстанцији одлучује које се ствари самоуправних тела могу за дуг узети у попис, па се решава да се преставка по овом питању упути министру правде.

Председник Симић извештава да је одржана седница Пословног одбора Савеза Комора 20. ов. мес. и одмах даје реч заменику претседника