Branič

Поштарина плавена у готову Година XXVI СЕПТЕМБАР 1938. Бр. 9.

БРАНИЧ ОРГАН АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ У БЕОГРАДУ

Б Р А Н И Ч уређује одбор састављен од Владимира Св. Симића, Др. Видана 0. Благојевића и Др. Радоја Ј. Вукчевића, адвоката

САДРЖАЈ:

Позив на скупштину ЧЛАНЦИ 0 грађанској одговорности у румунском праву од Виктора Кадере, румунског Опуномоћеног министра у Југославији и Професора правног факултета у Клужу. . 407 Борба ва право од Леона А. Амара — Београд 417 Ново брачно право у Немачкој од Малорада Антоновића, адвоката — Београд 418 Војни судови и рехабилитација од Вој. В. Павловића, суд. кап. II класе 420 СУДСКА ПРАКСА Из праксе Касационог суда у Новом Саду — једна одлука из кривично - правне области од Бранка Јевремовића, судије Апелационог суда у Новом Саду. 428 У недостатку нарочитог уговора о томе жена нема права на накнаду од мужа онога, што је од своје зараде утрошила на издржавање куће од Тих. М.

ИвановиЋа, секретара Касац. суда у Београду 431 Кад је причинилац штете ову делимично накнадио оштећеном онда се трогодишњи рок застарелости тужбе за накнаду остатка штете ипак рачуна од дана кад је оштећени сазнао за штету и њеног извршиоца а не од дана делимичног обештећења од Тих. М. Ивановића, секретара Касац. суда у Београду . 432 Пропис §-а 928 з. Грађ. зак. који предвиђа застарелост од 10 година односи се само на предузимаче зграда и архитекте за тврђе грађевине и предузећа, а не и на подпредузимаче који раде само један део грађевине од Јована Д. Смиљанића, секретара Касац. суда у Београду. 433 Кћи умрлога нема права да тражи мираз од наследника, већ само уживање, издржавање и пристојно удомљење од ЈованаД. Сми• љанића, секретара Касац. суда у Београду 43^

Уредништво Бранича налази се у Дечанској 13/11. Рукописисеневраћају. Прештампавање градива из часописа допуштено само са тачним означењем извора.

Бранич доноси: расправе и чланке којима је смер заштита интереса адвокатског реда и ширење професионалне свести, службена саопштења Адвокатских комора којима служи као званични орган, и расправе и чланке из свих области права и прати развој правног живота у земљи и иностранству. Бранич излази крајем сваког месеца. — Годишња претплата за Бранич износи 120.— дин. За адвокате изван територије Београдске адпокатске коморе, адвокатске приправнике, судије и судијске приправнике годишња претплата износи 60.— дин. Поједини број 10.— дин.