Brastvo

Уренининнрт—___—__>УРУР"е "|

ХУ

вима, на 70. И Београд је у прошлој години пошао за примером осталих нам градова и округа у краљевини, те су и у њему до сад основана 4 пододбора.

Али, господо пл браћо, није за напредак Друштва Св. баве довољан само велики број чланова: често и мањи бројеви с већим прилозима, 6 већим материјалним жртвама могу много брже и много јаче помоћи остварење племенитих задатака; често поједине само личности могу учинити много више, но хиљаде обичних људи. И колико је за материјалне прилике нашега Друштва велики, толико је ш за његов морални углед поносан — прави краљевски дар, којим је Његово Величанство, наш милостиви Краљ благоволео обрадовати Главни Одбор, уписавши свога сина, народу милога престолонаследника Краљевића, за члана утемељача Друштва Ов. Саве с прилогом од 5000 динара. Охрабрено милостивом пажњом и очинском блатонаклоношћу српскога Краља, Друштво ће наше од сада, слободно смем тврдити, с удвојеном вољом корачати на свом путу и савлађивати све препреке, које сметају патриотским тежњама васцелога Српства. Нека ми је допуштено да овом приликом будем тумач свију ваб и свега нашега Друштва, узвикујући: живео наш високи члан утемељач и његови узвишени и родољубиви родитељи!

Исто смо тако дужни са захвалношћу поменути и све друге ванредне помоћи, чињене Друштву од разних родољуба и појединих корпорација. На прво место треба ставити завештај покојнога Ђуре Јанковића, економа из Сурдулице, који је сву своју готовину у суми