Brastvo

ХХН

мерака. — Да су му средства допуштала, Главни би Одбор могао откупшшти и многу другу, друштвеном задатку подесну књижицу. Али, једно што је друштвена материјална средства морао и на друге смерове трошити, а друго што је мислио да ће за почетак рада у овом погледу и оволико бити довољно, Главни Одбор није могао чинити у овој години веће издатке за књижевну страну свога рада.

Још ми је пријатна дужност поменути и ова три књижевна дара, која су ове године Друштву учињена и која су такође кориспо употребљена: од једнога родољуба Главни је Одбор добио 900 примерака календара „Вардар“ и растуршо 215 примерака; од т. Фирмилијана протосинђела добио је 150 примерака од ециса „Православна хришћанска наука“, од чега је растурено до сада 55 примерака, од истога је тосподина у последње време Главни Одбор добио и 50 примерака књижице „Плодови Хришћанства“, коју ће такође употребити за друштвене смерове.

Ако једним погледом погледамо сва књижевна средства, која су нам ове године стајала на расположењу, мислим да можемо за почетак рада прилично бити задовољни: Друштво је наше имало у својој књижници за ову годину 20.500 примерака разних корисних спиба, и од тога је броја на вршење прве тачке друштвенога задатка употребљено 18.500 примерака. Нека би дао бог, да се у новој години, још обилатијом помоћу наших књижевника и већим средствима друштвене благајнице, ова сума још више умножи и још достојније одговори светој вољи Светога Саве.