Brastvo

Ихтиман и његово лепушкасто поље. којим је. ударио Мурат, идући 1389 на Косово, данас се слави лепотом својих девојака и момака, а ми ћемо га се дуго сећати по његовој здравој студеној води која нам је гасила жеђ на 82 града топлоте у вагонима !

Родошеке и Риљеке планине, са својим снежним осојима, и ако се очима чињаху близу, не могоше смањити велике жеге ни на Вакарелу, који је и сам на својах 500 метара над морским огледалом,

У Софији целивасмо Светога Краља Милутина, и дивисмо се лепом напредовању бугарске престонице.

Оливница, коју сам познавао и у својим списима помињао пре њенога новога гласа, чињаше ми се да је одређена да Србима и Бугарима, и у наше дане, крвљу продиктује историску заповеет :

„Народи Балкански ! Не радите ништа један без другога, ако не желите постати ново робље новим Турцима !“ | |

Драгоман и Цариброд сада су много другојачији лето што су били кад сам пре кроз њих пролазио,“ Првим су онда и биволи ве муком извлачили кола, а данас њиме лети огњени воз; други је био малено селанце, а данас је градац као кита цвећа!

Ово што ја овако летимице поменух, а и што оставих непоменуто, опиваће надам се који од мојих путних другова,“ који су већином кроз перо ушли у пресеке Оријент- Експреса. |

' Моји другови на овом путу беху: гг. Филип Христић, Милан Кујунџић, Мијаило Крстић, Милорад П. Шапчанин,