Brastvo

10

Божјих : али кроза саму клисуру као да ни пустињици нису миловали бродити. ;

Једини ваздушни цареви, вури орлови, без гриже и бојазни, настањивали су се, боравили, и легли се у небројним дупљама клисурских стена. Јутром и вечером, весели и задовољни, они бу се вили по зраку над клисуром, и чисто се поновили што су тако близу људма, а опет тако далеко од људеких стрела и ловака.

На такав начин, хиљадама година, Сиљевачка је Клисура била само весело царство сурих балканских орлова којима ћемо се, малко доцније, опет вратити.

За ових последњих неколико година извршише-

се велике промене у нашој отаџбини. Фа то време пробијена би и тврда Сићевачка Клисура железници за пролазак. Те тако ја мотох проћи њоме и разгледати је из ближе. Прошао сам, дакле, кроз непролазну до сада тескобу не пешице, ни на коњу,

нити на таљигама или кочијама, него на чудну возу.

који гони пара, који вуче са собом читаву варошицу, и који не мили нити се вере с камена на камен, него лети као муња на чудо гледаоцима, на корист људма, и на страх сурим орловима, некадашњим царевима клисурским !

Као што је познато, железничка се пругау Нишу рачва: један крак њезин иде уз Мораву на Врању пи Скопље к Солуну, а други уз Нишаву на Пирот и Софију к Цариграду.

| == ас