Brastvo

ДУВА

"

РЦ Уне

МУ РА

| РА ШИ о и

Ра“. знрР

ваш по

И ДНУ из реи ње“ пи « ~

4

+

титеља п молио му се овако: Моћни међу мученицима страстотриче Христов Ђорђе, погледај на велику скрб и тугу мога срца и похитај и помогни ми противу љутог цара, који се хвали да освоји моју отаџбину и помогни ми као што си негда помогао господину моме, СЏимеуну Немањи, против његових врагова, ') па

_и ја да видим помоћ твоју, да прославим свето твоје

име, па ћу украсити св. твоју икону и твојој цркви прпложићу многе и најбоље прилоге. Из овога се види, да је ова нагоричка црква још онда била на гласу због милости, коју чини „образ св. Ђорђа“ онима, који му се моле.

Још ве знало, да је „Нагорич“ у земљи жеглитовској ; али где је управо та задужбина Милутинова,

>

"кад ју је градио и по каком елучају, а зашто баш

у Нагоричу, то ми није било познато. 27. Авг. год.

1878. дошавши из Матепча у Куманово распштам за, Нагорич и мени одговоре, да не знају за који Нагорич то ја шштам, да ли за стари или за нови Из овога дознам, да ни сам прота ондашњи ништа одређено не зна казати, јер, вели, није био ни у једној ни у другој цркви. И тако остане на томе, да видим оба „манастира“, где ћу тек моћи дознати, који је Нагорич ваздао св, краљ Милутин. У Куманову је бло српски учитељ Спасојевић, 6 којим сам провео вече, и наравно да у Куманову, тој освојеној Немањом Глубочици, ништа знатно нема, Па се немам рад чега, ту задржавати.

Ту) Немања се молио св. Ђорђу у Звечану.