Brastvo

34

Турску и да тако посредно угуши племенити покрет наших славних предака, професори и хиљаде ђака једног од највећих свеучилишта у Немачкој имали су пред собом видљив доказ љубави к науци, племенитости и пожртвовања, којим су се одликовали представници српеког народа. А то нам је само могло задобити пријатеље и бити нам од користи.

Камо среће, да се наши богатији сународници из краљевине и осталих наших покрајина угледају на. овог великог патриоту из почетка овога века, па да што чешће одвоје по што год од своје тековине на школе у своме месту, у краљевини или на страни. Ма колико мало било семе, уродиће великим плодом. А народ верпеки, просвета, будућност српска остају вазда дужници таквим добротворима, и неће заборавити да им се одужи благодарношћу и славом.

Ти велики трудбениче, ти племенита душо, ти узвишени родољубе, буди предводником — светилником на овом путу! Народ ерпеки знаће и умеће денити и уважавати велика — и ако скромна — дела твоја. Онћс умети бити благодаран. Једном ослобођен и уједињен, он ће окитити најлешшим цвећем успомену твоју и теби равних. Ово је само један цветић, који на великом гробу твоме, у мивли на то срећно и златно време, засађује један његов блатодарни Ин Синан

3115. Нов. 1888. Париз.

Миа. Р. Веснић.