Brastvo

ок У

33 жЖ ж ж | Године 1809. освојен је био већ у велико Београд. Србија је почела да живи државним животом. Већ је постојао и „правитељетвујушчи совјет сербски“, и ако су још свуда бијене битке и дељени мегдани.

Наш љубитељ отаџбине и народа свога, наш велики патриота отиснуо се био на велико и непрегледно море науке, отишао у туђ и нелозпат свет, да тамо научи оно, што у свом народу није могао научити, да се напоји знањем и мудрошћу, која би тако лепо доликовала јунаштву и одважности ХајдукВељка и Синђелића. Али њему није било суђено, да стечена знања употреби на корист свога рода. Бољетица каква, која прати учење у туђем свету, није му можда дала ни да види више свога завичаја п својих, није му дала ни да бе крене из Липиске.

И ако удаљен и одат науци, која је општа, те не зна за народности, он је увек мислио, увек сањао о своме српском народу, дичио се и поносио њим. Он је свој род љубио, а ту своју љубав и осведочио је најочигледније. Тврдо уверен, да уз јунаштво у нашем веку треба науке и знања, па да се један подјармљен и растурен народ ослободи и уједини, он не само да је сам отишао, да се учим спрема на корист свога народа, већ је хтео да да прилике и другима, који ву за то имали воље и подобности. Он је учинио све што је могао. Алије тиме свом народу учинио и другу услугу. За цело време његове борбе, у доба, кад је Метерник хтео по што по то да одржи

БРАСТВО ПЛ 3