Brastvo

39

она почне на половини своје површине видно падати ка, бави, спуштајући се за тим у долине ове реке и доњег тока њених приточица. Ово земљиште јесте, у ужем смислу, Босна.

Из историје знамо да се Босном најпре зваше само онај део данашње босанске области, који захвата торњу Босну (реку).

У старијим географским и истораским списима, а у народу и сада, зову се поједини предели босански разним именима. Тако у повељама босанских владалаца помиње се бановина Соли (елив реке Спрече) у североисточној Босни ; бановина Усора (поречје реке истог имена); Рама (земљиште око реке Раме испод планине Радуше); Доњи Крајеви, обухватаху мало не сву данашњу босанску Крајину, између Врбаса и Уне на северозападу данашње Босне. ЛПриморјем зваше се у ошште — сва земља уз Јадранско море, у волико припадаше босанској држави; то бејаше управо приморски део некадање кнежевине Травуније, и то од Дубровника до Боке Которске. Ово приморје састављаху две жупе: Конавли и Драчевица. По„дриње, зваше се област на левој обали горње Дрине и њезиних притока: Чехотине и Лима.

У Херцеговини у старо доба (у ХП веку) налазимо кнежевине: Хум или дЗатумље (данашња северна Хецеговина и далматинско приморје од Неретве до Дубровника), Травунију (околина данашњега Требиња) и за тим Подгорје (земља около никшићкога поља.) | |