Brastvo

48

поље опкољено овим планинама. На источној страни овог поља простиру се: Шајновац, Присјека, Срнетица, Грмеч и најпосле Рисовац, коме је на свршетку брдо Грабеж. Огранци од Грмеча, који иду на С-И, јесу ови: Пламеница (полази од Шајновца) између Присјеке и Санице, Корјеница између Сане и Корјенице, Мајданско Брдо између Сане и Јапре, притоке јој, и Пашино Брдо између Јапре и Уне.

Четврти огранак овог одсека планина босанских заузимље земљиште између далматинског приморја и Уне са западне, и Унца ва источне стране. Он почиње од Шатора, крајне западне тачке на главној водомеђи босанским рекама; у њему се истичу ове планине : Јадовник, Бобара, Илица и Каменица. Оваји претходни огранак планински стежу Унац у уску долину и чине да је цело ово земљиште узвишено и брдовито, на коме се Првљивица е Буњевачом и Овјеченицом и Грмеч е Црним Врхом најзнатније у вис подижу.

Херцеговачке планине.

Брдовито земљиште ових планина — Херцеговина — одвојено је са свих страна високим планинама. На истоку и северу је она главна вододелница рекама, које теку сливу Прнога и Јадранскога мора; на западу су планине далматинскога приморја, а на југу су црногорске планине.

У Херцеговини мало има речних долина; на место њих тамо чешће опажамо котласте долине међу планинским косама, високе равнице међу планинама и најпосле реке понорнице.