Brastvo

роко око 10 километара; средња му је висина око

900 м.; оно се пружа од 0-8. на Ј-И. између пла-.

нина : Вележа, Подвележа, Бишине, Снпежине-и ГПрвња. Оно.је врло плодно и добро насељено.

6. Гацко поље јесте наставак невесињекога поља; одвојено је од овога ланцем који спаја Бјеласицу са Бабом ; средња му је висина око 1000 м,.опкољавају га планине: Лебршник и Поникве са. севера, Бјеласица и Баба са запада, Сомина е југа и огранци Лебршника е истока. Из Гацкога поља води пут кроз кланац Дугу на чувено Никшићко поље, које је од 1878. године припало рној Гори.

7. Купрешко поље, Ову вивију граниче плавине: Виторота, Стожер, Црне Врх, Радиша и Малован. Кланцем Маловановим одвојено је ово поље од

8. Дувањскога поља, које се као и пређашње простире од (-8. на Ј-И. Оно је међу планинама Љуботом, Враном, Тутницом и Боровом Главом.

9. Гламочко поље, међу планинама Црном Гором, Хрбином, Голијом, Старетином и Шатором.

10. Гражово поље на далматинско-хрватеској граници, око њега су планине са запада: Мрачај, Гњат и Динара, а са истока Јадовник п Шатор.

11. Лијевљанско поље око вароши Лијевна, врло је дугачко и широко; на северу му је Шатор; на пстоку: Отаретина, Голија, Круг, Врбовник и Борова Глава; на западу динарске планине. Овим пољем тече Бистрица, која извире из пећине код Лијевна, тече правцем северо-западним , па се губи, понире испод