Brastvo

53

мањи, четврти део бов. Посавине зове се Брезово поље, а простире се између планине Прозаре и река Саве и Уне. |

Да бисмо допунили слику бованскога земљишта, ваља нам још поменути оне равнице на висинама 60санеким, босанске висије, које се находе међу високим планинама. По кршној) Херцеговини оне су 060бито значајне за тамошње становнике, јер ву. им једина пристаништа за насељавање п културни рад. Међу њима су најзнатније ове:

1. Пољане (бованеке), петочно од Романије, међу Праћом, Дрином и еепом. Ова је висија састављена из неколико омањих равница, од којих су најпространије: Гласинско поље, Иван поље, Кошутице и Краљево поље.

2. Рамска котлина међу стрменитим и каменитим обронцима : Магленице, Дашника п Радуше. Кроз овај четвртасти убао протиче речица Рама.

3. Црничко поље, југо-источно од Гацкога, протиче кроза њ понорница Црница, -

4. Загорје. Ова се вивија издиже на десној обали горње Неретве, као један део главне вододелнице ; према западу и истоку је отворена, граниче је голи обронци 'Грескавице и на југу Вучје брдо. Њој је средња висина око 1000 м.; она је каменита и мало насељена, али је значајна нарочито с тога што отвара собом пут промету између Подриња и околине горње Неретве. На њој зима траје 8 месеца.

5. Невесињско поље, највеће п најпространије у свој Босни и Херцеговини, дугачко око 30 а ши-