Brastvo

12 : Ем

народ у тренуцима тешкога искушења! Као да су и Стефан Немања и Свети Сава великим духом својим догледали опасност и буру, која ће снаћи српски народ, па су му дали заштиту тврђу од свију земаљеких тврђава. Турци су освојили све тврђаве српске, покорили и потчинили својој варварској спли скоро све српске земље, али нису могли освојити духовно царство српскога народа: нису га могли раставити од његове свете вере; нису га могли одвојити од хришћанске просвете. Тешки су то били дани, које је српски народ преживео под тпранском силом турском, велика су била искушења, којима је он морао јуначки одолевати! И он је сва зла и насиља турека претурио преко своје главе, веран и одан нашој светој вери, послушан поукама Светога Саве и његових следбеника у свештенетву.

Прибрајајући се хришћанским народима европским, не само да је српски народ у иоле згоднијим друштвеним и политичким приликама имао права на учешће у европској просвети и образованости, већ — и на пажњу и потпору хришћанеких држава европских као народ, који, већим делом својим, ни у највећим мукама и искушењима не хтеде се одрећи своје свете вере хришћанске.

И доиста поче се ведрити натуштено небо српско, које је претило српском народу вечном тамом и пропашћу. Већ при крају прошлога, а још више у почетку нашега века, када су наши јуначки преци џиновском снагом прегли да стресу несносни јарам турски, почеше Србе обасјавати бајни зраци новије просвете европске.

Па, као год што је средњевековној, хришћанској просвети у Срба ударио темељ Свети Сава, тако је и први српеки иародни књижевник и Философ, Доситеј Обрадовић, с највећим успехом почео