Brastvo

|5

сведоке прошлости, нити је сад тако згодно одредити по њима оно; што у старини беше и знано и _ јаспо. |

Старо је бРло престало. Данас њиме милп још по мало стара крв, али је та крв из далека. Она пута не зна, она места не познаје; јер је од скора ту. Поред Топлице је сад сам досељеник, који замени Арнаутина на том месту, па је пи њему све ново и непознато.

Силне развалине, које ти казују стару насељеност, стари живот и напоре за одбрану живота, стоје у рушевинама; оне су неме, п не умеју ти ништа рећи ни о себи ни о својим старим господарима. Старе тврђаве, које туда беху, време је оборило, а земља је својим сурпм и тешким плаштом застрла на многим местима остатке њихове. Тешки је плашт крунио старе већ изнемогле остатке старога доба. Кроз продерани земљин плашт, још на неким местима вире: поломљени, онакажени пи већ трошни савременици прошлости. Подићи плашт од земље, и завирити под њигово тешко покривало, нити је брз, нити лак посао.

Џа и традиција је о тим сведоцима минулог живота мртва. Још те на некадање живовање подсећају једино силне њене развалине, којима садањи становник Топлице, дошљак из далека, ни имена честпто не зна.

Чудновате мисли обузимају човека, кад се попне на какво разваљено пи порушено, често усамљено и пусто градиште. У њему се буде успомене на прошлост, на некадање господаре градске, на њихов . живот и напоре, на њихове борбе п весеља. Доста сам пута стајао на градиштима и у мислима обнављао прошлост. Сведоци прошлости буде дух, да 0 прошлости размишља, и ствара слике. Са градишта