Brastvo

Ру

17

потецишта, не зна ништа. Не зна ни имање старих господара, не зна им ни баштина ни купљеница. Он зна толико исто колико и ти, што радознао обилавиш градишта, и жељан си да ти се о њима што каже.

А од куд би то народ и могао знати Садањи становник Топлице није заменио на овом земљишту онога, који је оно, од чега се остаци виде, подизао, већ онога, ко је то порушио п гледао, да му и последњи траг уништи; да би са трагом нестало и последњег подсећаја на правог господара, чију стечевину уграби; јер би га траг подсећао на отмицу, на онога чије је, и можда још на што!

Али је ипак остало упорнога трага, п то оног српског чувеног трага, који се не глади, већ дуго остаје, и намеће ти се данас, да га потражиш и нађеш ! |

дар за време Турака Арнаутима насељена села, у којима ни живе душе ерпске не беше: Речица, Драгуша, Блаце, Житни Поток и т. д. не подсећају својим именима на српска села: Зар Плочник не буди никаквих успомена! Зар силне црквине, и по какав траг на њима, не казује пређашње српско живовање на тим местима% Зар све ово не казује да су Арнаути на тим местима Србе наследили! дар најзад српска народна песма није ознаменила места око Топлице именима својих љубимаца:

На Прокупљу граду бијеломе Онде бјеше стари :Југ Богдане С девет сина, девет Југовића, На бијелом граду Куршумлији Онде бјеше Бановић Страхиња, На Топлици на води студеној, Онде бјеше Топлица Милане, А. на оној равној Лосаници Онде бјеше Косанчић Иване.

ме

БРАСТВО УП. 2