Brastvo

282

куму у његовој кући. За овим, у име детиње, раздаје мати своје дарове гостима. Првенство и овде има кум, па свекар (ако га има), и остали по реду сродства; а кад се раздаду дарови, настане плаћање истих — давање уздарја, „бакшиша“. Колико за који дар ваља да се да уздарја одређује кум. На пример: за рукавице по динара, за просте чарапе 60 п. дин., за дугачке, „доколенице“ — 1. дин., за тканице 1:50 дин. за мушку везену кошуљу 2 дин., и т. д. од прилике за сваки се дар да уздарја пола његове цене, а који хоће, може дати и више, као што кум, обично, даје.

После свега овога настане пијење, једење, и опет пијење (вина), па — идење кући, „растурају 66“. 5

Који је сиромах, те због великога трошка не могне правити свечано етрижење, тај позове кума, и још двојицу, тројицу; или, ако је кум „далечан“ — из другога села — те не може доћи, онда којега човека из села, вршњака детињега оца, и он „подстриже“ дете, на поменути начин, без икаквих дарова и церемонија. Тај је човек после томе детету други кум, „стрижени кум“, или „прикумак“. да прикумка се узима добар и поштен човек, и још, да су му живи родитељи —- „да не би дете остало сироче“. Такво се кумство зове: „стрижено или шитано кумство“; а ако стрижење изврши „крштени кум“, онда је и „куметво крштено“.

И после стрижења, не шиша први пут дете мати, већ отац. „Тако се ваља за мушку страну!“

+

У нашем народу има доста лепих обичаја, а има п празноверица; пмају их и други народи, који се сматрају за просвећеније од нас.