Brastvo

291

десет година, па би било неправедно да добијем само три цекина. За то волим пуне бисаге олага, ма и с арамом, него ли да умрем као вечита Спрота. И узме оОпеаге.

Онда газда донесе друге бисаге у једној и три цекина у другој руци и рекне оном другом:

— Ево и теби да платим ајлук, за то и ти избери шта ти је на вољи: ал' волиш ове пуне бисаге злата и сребра с арамом, ал' ова три цекина с алалом.

А овај му одговори:

— Служио сам те верно и поштено двадесет година, па за то хоћу да ми је мука и зарада благословена, а не проклета, и задовољан сам и на три цекина с алалом, а на част теби пуне бпсаге и све блато с арамом. И узме цекине.

— Е нека ти је срећно п Богом благословено, одговори му на то газда, и да видиш свако добро и аир (ерећу) од њих.

Онда се они за ерећна пута провеселе са домаћином и укућанима, и ту ноћ још преноће, па се сутра крену на пут својим кућама,

Путовали су они обојица целог дана, и кад мрак већ падне на земљу, дођу у неко село иу једној кући замоле за конак, где их домаћин радо прими, видећи да су путници. Они уђу у кућу и назову: „Добра вече“, „Бог вам добра дао“, одговоре им двојица људи, који су седели поред ватре, а домаћин рекне путницима, да су му то обраћа рођена. Најамници седну да се одморе и спазе у једном куту неку седу, суху старину, беле браде до појаса, који је лежао на кратком дрвеном кревецу са затвореним очима, као да спава.