Brastvo

; 91

Учитељ александровски, г. Живојин Стојићевић, који је пре био са службом у Каменици близу Ниша, казиваше ми, да у једног тамошњег свештеника има некаква свештеничка књига, руком писана, у којој су неке молитве, које народ тражи, да му се читају. Замолих г. Стојићевића да ту књигу набави, да бих је могао разгледати. Он се томе одазвао, и ја сам је доцније разгледао. Књига је нова и има на првом месту црквеним словима овај запис: Слашдите, Сеи Списталих попа Георминока Горно Матефца ди 14-га 1861 лКто. Испод овога рукописно стоји: Подписа гу Георга Петкове оде Лесковац», а даље другим мастилом: учитељ горњоматевачки.

У ову су књигу преписани ови, сигурно старији, састави:

1. У овом првом саставу казује се „Како слезе СИА спистома 4) господа Кога, БЛГКИ (рче кода патриХара исрбсалимаскаго“, у којој се плеонастично ка"зује како треба живети, и казне за оне који тако не живе.

П. Слово против оних, који траже помоћи у гатању и бајању, и казна која постиже цара у Самарији, што тражаше помоћи у неке „магеснице“.

Ш. „Чедеса Богородична прекедени (4) КНИГА нарицасмал грешникома спасениг“.

ТУ. О греху непсповедања греха.

У. „Сказанос на 12 петци годишн).“ (Зли петци).

МТ. Један сан Богородичин. 4 3

УП. Једна посланица „послана ота смога Гда ншего Иса Хрта“, у којој је настава за живот.

При крају књиге је „ЛМолитка Господна, истолковано ода слаканске речи на србски прости език“, коју исписујем целу: „Татко наша кои си на небо, молимо те учинм ни, да живимо по тКоР колк, и тима да можемо и дреге лоде КА Теби на БогодгоданА