Brastvo

334

за учење и борављење ученика, на горњем спрату, биле су спремљене, да се у њима изврши одређени део програма за свечани дочек.

Пред овај дан, председник Друштвене Управе, г. Светомир Николајевић, позвао је како чланове Управе, тако и чланове добротворе и утемељаче, да у свечаном оделу, са декорацијама, буду на Видов дан у + сахата по поднеу Друштвеном Дому.

Већ пре + сахата почели су се секупљати у Дому чланови Управе и позвани одлични гости. После 4 сахата дошло је Његово Високопреосвештенство, Господин Митрополит Михаило са Његовим Преосвештенством Владиком Нишким, Господином Инокентијем. За тим је дошла свита Његова Височанства Кнеза Црногорског. Од наших великодостојника, који су у то време дошли, споменућемо г. Ђенерала Здравковића, а осталих одличних гостију, мушкога и женскога пола, било је преко стотину.

Пред улавом у Дом, госте је дочекивао и у дворане уводио г. председник са г.г. члановима Управе.

да све то време, свет је све више заузимао простор пред Домом, тако да је око 5 сахата тај део Душанове улице био прекриљен светом.

Око 5 сахата урнебесни узвици из далека већ су наговештавали долазак Владалачки, и после неколико тренутака пред Домом су били Његово Величанство Краљ Александар и Његово Височанство Кнез Никола. На самом тротоару пред Домом, Владаоце је дочекао г. председник, окружен Одбором, и поздривио Их је овом кратком али лепом речју:

„Ваше Величанство, Краљу !

Ваше Височанство, Књаже !

Овај дом, који је подигло српско родољубље, да буде склониште и учионица за младиће из свих