Brastvo

4 5. + ДАЉА. "УБ ЗА + И У 407 КЕ | МАЧА ЛАА ~

МА УЈУЗУ 28

~

24

столи, () скети меченици, Џ) скети Бесребреници Космо и Дамана, та излезни иза раба КЖ име река“) та улезни % немиропомазанога.

Сви састави, који су у овој књизи, писани су правописом, који нема у себи логичности, а језиком, који у већим саставима, које овде не пеписах, садржи нешто бугаризама. Целу ову књигу преписах, нека се нађе.

Велика Плана 4. јуна.

Синоћ сам стигао у Велику Плану, три часа на северозапад од Прокупља. Село је прилично

лепо, има: школу, цркву, општину и кафану, те чини

упечатак пријатнији од оних других села, кроз која пролажах ово дана.

Из Александрова сам се кренуо 2. јуна, рано из јутра, праћен јаким пљуском. Јастребац п Пасјача састављени су густим облаком, као каквим тешким сурим ћебетом, из кога као из кабла лије крупна киша.

Путовао сам на север у село Облачину. Поеле пуна два сата, стигох у облачинску школу. Чим стигох, киша преста. Моја срећа!

Облачина је мало село, на месту, где се последњи огранци Малог Јастрепца, на јужној страни, у Добрич спуштају. Сељаци су староседеоци, по изгледу сиромашни, неумешни и хаљкави. За време Турака плаћали су поред десетка цару, још и аги четврто. | Одмах по ручку узјахао сам коња, ша вођен неколицином сељака, одох да видим једну зидину, коју су скоро сељаци откопали. Зидина је на стотину корака испод ЉБиљешке Чуке. Западно од села

1) То јест: реци име болесника, из кога треба да изађе.