Brastvo

У то време, баш, беше се кнез Михаило вратио из Цариграда, куд је ишао да увери Порту и Султана о своме пријатељству и наклоности, те с тога није ни могао помагати овај устанак и кварити односе с Портом, а и у земљи имађаше пуно послова да сређује и уређује, и да се бори са разним сплеткама и интригама, којима најзад и сам подлеже, као и отац му.

Устанку се морадну сад придружити и Марко и Срндак, као и други, који су били противни да се сад, овако у невреме, народ диже на устанак без икакве помоћи са стране.

Милоје предузе главну команду над Моравцима и Нишавцима; Стојан Чавдар“) поведе један део заплањске војске и поседне пролаз на лесковачком путу код Курвина Града, како би спречио пут лесковачким Турцима, ако би пошли Нишу у помоћ; другу половину заплањске војске поведе к Нишу Срндак; а Елшнокутинце, Јелашничане, и из других околних села, поведе Марко. Народ је био лоше или скоро никако наоружан. Милоје је имао да освоји Виник, и одатле да нападне на град, пошто мало задобије оружја и муниције од турске војске. Маркова и Срндакова војска заузме Горицу — вис на јужној страни од Ниша. — Марко подигне на Горици један тврд ров (шанац), који је по његову имену прозван Марково Кале (трад)), и одатле је, заједно са Срндаком, грдне јаде чинио Турцима, који беху на ту страну сву своју силу -управили, да би обезбедили леђа и прокрчили себи пут у случају пропасти од Милојеве војске, која беше бројно већа и од турске, и од Маркове и Срн-

') Види у „Браству“ УП. на стр. 297. 2) Погрешно је, дакле, мишљење оних, који држе да је то име остало од некаква града Краљевића Марка.