Brastvo

де ДР АНРИ 1 а МАР А НАМ РАЈА РИМА ОРИ ~ НТ а Ма Не саа ЖЕ Миља: М У У 'к За Мија па

92

гошћу. У онаквом телу онаква душа! Што га пак

јуначнијим чини, то је, што му се леве стране на куку видиш револвер, а у рукама дебели чворновати

штал.

Пред кафаном је и учитељ, ту је и председник општине, рођени брат владике жичког г. Саве, ту је п још нешто отменијих сељака, чекају на мој долазаћв. |

Отац Марко дочекао ме је са необичном благошћу, што ме изненади; ну доцније се, као што поменух, уверих, да он није онакав, како изгледа. Нисам могао да се уздржим а да му не кажем, какав. је утисак на мене учинио. Ну он ми рече, да мора; такав изгледати, јер је такав крај у ком је живео, па се човек мора силом јуначити. Био је свештеник у селу Будисавцу у Старој Србији. Учио се у Дечану и у Пећи, у крајевима опасним.

У пријатном разговору за часак прође вече.

Олушао сам овде, да су Срби, кад се из Плане иселише, населише Плану у округу подунавском. Тако су казивали Арнаути досељеници.

До- школе планске видео сам остатак једне арнаутске текије. Сви унутрашњи дуварови њезини ишарани су некаквим турским ставовима. Шта ови ставови садрже нико не умеде, да ми каже.

Пред вече, после свршеног посла у школи, отишли смо до Ајдановачке цркве која је од Велике Плане за један сахат далеко у планини. — Ајдановачка црква, за коју не знају што се тако зове, поправљени је остатак српске цркве из онога доба, кад су Срби живели у овом крају. На лепом је месту између повпсоких огранака Јастрепца. По простору је мала, а озидана је доста тврдо каменом и циглом. Има малу препрату, која је сва живописана. Г. Урош Кнежевић, пређашњи окруж.