Brastvo

49

земљом сравњени и већ обрасли. — Казују да је са овог градишта ношен материјал за грађење некаквих грађевина у Нишу. Много је штете нанесено овом градишту и тиме, што су га многи прекопавали, да задовоље своју болест — копања блага. Колико. се по заосталим траговима старог града види,

он је захватао прилично простора. — Сељаци казују да је град имао и лагум, којим се силазило по воду, али се од тога ништа не познаје. —— Земљиште

је Добрича таласасто. Таласи се пружају од Јастрепца ка: Топлици. Кулина и њено градиште су на највишем таласу Добрича, те се са њега види цео Добрич. У градишту сам налазио четвртастих цигала. Премерио сам две, па сам нашао да је прва дуга 0,36 мет., широка 0,28 мет., дебела 0,05 мет., а друга дуга 0,81 мет., широка 0,29 мет., дебела 0,04 мет.

Пре ерпеко-турског рата у овом је градишту „нађен, по казивању једног сељака, хупељл (бар то мисли сељак да је био тај суд), који је имао на себи нешто исписано, што није нико умео да прочита! Овај је суд продат калајџији у Нишу, који та је можда и прелио, и тиме за увек уништио једини спомен са ппеменима са овог старог града.

Казивали су ми сељаци из Балајинца да у селу Бресту, за по сахата од Градишта, уз Мерошинску реку, има некакав камен са натписом; али брештани мислећи, да га ја тражим е тога, да бих ископао по његову запису новце из градишта, не хтедоше ми га показати, говорећи, да је допста био у њих такав камен, али где је сад, не знају.

У пољу под Кулином има остатака од цигле и малтера.

Г. М. ЋЂ. Милићевић на стр. 326. своје „Краљевине Србије“ говори о овом градишту, и свој,

БРАСТВО У11 4