Brastvo

58

бојећи се да га не тражим из какве користи. Изговарали су се, да нису ништа нашли, да је био некакав камен, који су бацили и т. д. Најзад замолим да ме изведу до места, где је камен ископан. То је место одмах изнад села Јасенице поред самог друма. У пескопаној рупи има комађа од оперважених римских цптала и слабих остатака од некаквог зида.

Наш је народ за чудо суревњив према онима, који иду ради истраживања старина. Чудновата манија копања новаца причињује им страх, да други не пронађе оно што би онп желели наћи. То је разлог што народ воли прикрити сваки траг старине, но показати га. Нарочито народ држи, да на камењу има белега, које казују где су новци сакривени, и онда сваки камен, ма са каквом белегом, ревносно крије. Ово ће моћи потврдити сваки онај, који је путовао у циљу археолошких екскурзија.

Прокупље 18. јуна.

Ево ме у Прокупљу, да се одморим од тешкога пута, који пређох преко врлетних огранака Пасјаче И Петрове Горе. Крајеви, којима пролажах ово дана, необично су лепи. У њима се види ева разнострукост, коју планински предео Србије пружити може. Пролазећи њима, човек жали, што нема каквога надахнућа, па да укаже чари ове разноструке идиле. Сваки је опис узалудан, јер не може да обухвати све оно, што утисак Чини. Кад би коме ставили у дужност, да предмете ове природне убавиње Фотографише, мучно да би могао лако изабрати место, које би требало снимити, а које оставити. Треба проћи природним рајем од Житорађе до Статовца, па бацити поглед свој на далеко и на близо, докле можеш издржати силне утиске, што их раскошна природа