Brastvo

68

планине. И ако беше жега, морадох на пут. Кад зађох у шуму и жега се умањи. Силажење низ Пасјачу траје доста дуго, и врло је заморно. Уз Пасјачу се могло и јахати, низ Пасјачу се мора пешице. Силавиш, сеилазиш, а не видиш колико си сишао. Већ ти и ноге клецају, а не знаш још колико _ још имаш да се епушташ. Најзад после заморног силажења, које траје више од два сахата, после пребијања испод изукрштаних грана од великих и густих букава, после непријатних скокова преко потока, сиђох у Бучинеску реку. Овом се реком иде још за три четврти часа, па се дође до црквине (Св. Петке, која лежи у развалинама близу ушћа Бучинске реке у Топлицу. На зидовима ове црквине очувани су ликови светаца. У горњем су реду свеци у круговима израђени до појаса, а у реду испод овог свеци су у природној величини. — Од препрате очувала су се два стуба. — Дужина цркве износи без препрате 6,40 мет., ширина 3,78 мет. Чини ми се да ову цркву зову и Растовница.

Од Св. Петке, Прокупље је већ близо, али онако уморном учини ми се читава вечност. Бејах разглављен кад стигох у Прокупље.

Крајеви којима ово дана прођох, и ако су сада мало насељени и примитивни, својим остацима од старих времена показују, да њихова красота беше некад више важна, боље цењена и добро утврђена. Не би се погрешило, кад би се овим крајем прошло. само у намери испитивања остатака, из старине.

Куршумлија 22. јуна.

Сутра у име Божје полазим за Блажево, а треба да доведем у ред оно, што сам у Куршумлији забележио, и ево, и ако је већ позно, пишем.