Brastvo

162

Одмах су о овом жалосном догађају у Ташковој кући, али и о овом јуначком делу Срба Бујановчана и оних из осталих села у оним странама, који су онако осветили част честитој Ташковој породици, спеване и песме. Те се песме и данашњи дан често певају и врло су сентименталне.

Истовремено с овим гласовима стигао је и распростро се по свима селима глас, да је Младен Пиљински, који је иначе био на гласу јунак, убио чувеног Арнаутина Бајрам Стражу и његових седам другова; главе им исекао и на кочеве их набио.

Од онога дана, откако су ови Арнаути овако помлаћени, ни један од њих, који је у бежању залутао оним путем који води у прешевска и кумановска села, није изнео главе. ;

1 Ми смо једну од тих песама прибележили у селу Клечовцу у Кумановској Кази. Као што се у том варијанту ове песме види, она не цитира права имена Арнаута, који су у оном догађају главни јунаци били. Тако, у тој се песми спомиње Селман Рогочица, међутим тај је Селман далеко пре тога времена живео и умро. По причању обавештених људи, Арнауте је ове на Ташкову кућу водио некакав сродник Селманов. Песма коју смо ми прибележили гласи:

Право тегли Селман ага, Селман ага Рогочица, Право тегли Бујановце, Бујановце Ташка кмета,

И по њега Арнаути, Арнаути деведесет,

Сал Дебранци и Тетовци И Скопљанци арамије.

„Ја отварај, Ташко кмете, Ја отварај твоје порте, Твоје порте и одаје, Намести ни мек' постељу, И донеси љут' ракију, Љут' ракију препечену,

И доведи твоје снаве, Обе снаве обе ћерке,

Да ни служив љут" ракију, Да наместив мек' постељу.“ Послушује Ташко кмете, И отвара вите порте, Вите порте и одаје,