Brastvo

ИСПОСНИЦА СВЕТОГА САВЕ (У СТУДЕНИЦИ)

МЕ од

Чим дођете у Манастир Студеницу, чућете о Испосници Светога Саве, о Каци Светога Савемо Пештери Светота Саве, а и о другим сећањима и и успоменама на оно доба живота и рада Немањина и Савина око Студенице.

Та су сва места на два часа хода уз реку Студеницу с леве стране њене, а између ових села: Калудре, засеока Стрмошника, села Савова, Бажала и воде Струмице.

Кад се пође из манастира Студенице за Испосницу, путује се десном страном реке Студенице кроз манастирско имање, за тим испод заселака села Брезове, Подбања и Долова (кроз Пореч) до моста на Живичкој. Ту се прелази преко моста на леву страну Студенице и путује се испод села Ђакова и Калудре све уз реку Студеницу, и кад се пређе река Савошница, која утиче у Студеницу са величанственим водопадом и шумом, брзо се долази на вратнице, кроз које се улази у захват Испоснице код места Конака а повише Пивница; за тим се крене стазом у десно кроз романтичну страну и зеленило, те се дође из манастира у Испосницу за два часа пешице.

1 Народ назива сва ова места једним именом Г1ештера : Идем у Пештеру да се причестим. Сад дођох из Пештере и донесох водице из Каце Светога Саве.

16"