Brastvo

248

ХМШ века. Та рукописна књига има два дела: у првом су празнични тропари, а у другом правило Св. Симеона, Св. Саве и Св. Симона (првовенчанога краља). Први део не зна се ко је преписивао, а други је део преписао неки Метеја. На крају књиге при дну листа има овакав запис: Погркшки плаже находатса пракилз сем', читатели, ми Матео списатемо опростите грекшномх. На првом празном листу има и овакав запис: Сие книга серблкб ест менбг дзовника Сефрониа испосници Светом: Саввх пештери церквли монастири крамњ: светаго Саввњ.. На 1822. лбта: аеке:. лђбта. Повеза го јеромонахђ Мотсеи свето Стаденицкћи, Монастира Стаденици, денђ 28 того лђта:. А на крају књиге има запис овакав: Миланђ ђакљ монастир. испоснице Светога Саве, у 1859. године у испоснице.

На требнику издању вијенском (бечком) од 1795. а на празном листу при крају књиге записано је: На 1813, месеца нзнил денђ 30. знати се каде се запопи ереи Василие ереза Столановићђ глаголеми Тимићевићђ из Белога Пола од монастира.... храма светога Николаал.

На Крмчши издању московском од 1816. Г. има запис на првом доданом празном листу: Село Лапове. Ерем Столадинђљ Васићљ. Сеџи книгхљ приложи светемх кралто за свое здравле и душевно спасение, вечити споменђ, 1832. месеца ферфзарил 28. денђ. А на првим листовима у глоси пише ово: При игамнзљ Гаврил: пострижник: свето - стаденичком», родомљ од Мораве, села Грачаца.!

На јеванђељу, издању Кијево-Печерске Лавре од 1784. г.,, при повезивању књиге записано је ово на доданом листу: Ово божествено Евангелје повеза га азђ грбшни рабњ Арсенје М. Николаевићњ из Крагуевца книговезаце, родомђ изђ Цветака, Накје Ру(д)ун!чке. Повеза га за спомењњ себе и оцу и матери Милу и Лни, за душу, за владћђна Го-

_ 1 Овај је прилог учинио поп лаповски у Каленићу, док су још онамо становали студенички калуђери с Јивотом.